Avant-gardes

De collectie van de Triton Foundation

7 oktober 2012 t/m 20 januari 2013
Avant-<wbr/>gardes Archief

De Kunsthal Rotterdam presenteert tijdens haar twintigjarig jubileum de bijzondere tentoonstelling Avant-gardes, samengesteld uit de collectie van de Triton Foundation. De met grote zorg en liefde samengestelde Triton collectie treedt met deze tentoonstelling voor het eerst expliciet als collectie naar buiten. In twee decennia is de privécollectie uitgegroeid tot een verzameling van wereldformaat met representatieve werken van de belangrijkste en meest invloedrijke kunstenaars vanaf de laat negentiende eeuw tot nu.

In nauwe samenwerking met de Triton Foundation zijn voor de tentoonstelling ruim honderdvijftig werken van internationale topkwaliteit geselecteerd van ruim honderd verschillende kunstenaars uit de voorhoede, de avant-garde, van de westerse kunstgeschiedenis. Er is werk te zien van grote vernieuwers als Marcel Duchamp, Piet Mondriaan en Yves Klein en andere avant-gardisten die braken met de gangbare artistieke regels van hun voorgangers en experimenteerden met nieuwe uitingsvormen. Onder hen zijn kunstenaars als George Braque, Francis Picabia, Willem de Kooning, Elsworth Kelly, Frank Stella en vele anderen. Aangevuld met werk van klassieke meesters als Vincent van Gogh biedt Avant-gardes een uitgebreid beeld van de ontwikkelingen in de moderne kunst.

Visuele verbanden dwars door de tijd

De tentoonstelling bevat werken uit vrijwel alle belangrijke kunststromingen, van het impressionisme tot het expressionisme van Max Beckmann en de kubistische vormentaal van Juan Gris. Ook van minder bekende kunstenaarsbewegingen zoals Les Nabis onder wie Pierre Bonnard gerekend wordt, en van het Russische constructivisme met kunstenaars als Wassily Kandinsky en El Lissitsky zijn werken te zien. Visuele verbanden en verrassende combinaties van schilderijen, tekeningen en beelden die stilistisch, in materiaal of uitstraling aan elkaar verwant zijn, vormen de leidraad van de tentoonstelling. De tentoonstelling presenteert met combinaties van werken de onuitputtelijke reikwijdte en zeggingskracht van beeldende kunst dwars door de tijd. Zo is onder meer een ingetogen selectie werken van onder andere  Bonnard en Hans Bellmer, een onverwachte combinatie van Emil Nolde en Alex Katz en een mooi duet van Andy Warhol en Marc Quinn te zien. 
  

Triton Foundation

De Triton Foundation stelt zich ten doel de collectie en nieuwe aanwinsten openbaar te maken voor publiek. Alle werken uit de collectie zijn, dankzij genereuze (langdurige) bruiklenen aan museale collecties en tijdelijke tentoonstellingen over de hele wereld, in het openbaar te zien.

 

Extra

Vrijdag 23 november van 17.00 - 20.00 uur

Art&Drinks after Work:
InnerAct - Canto Ostinato Audio Visual InnerAct is een audiovisuele performance met harp, elektronica en visuals, met het grensverleggende muziekstuk Canto Ostinato als muzikaal startpunt. Het ensemble van InnerAct wordt gevormd door harpiste Gwyneth Wentink, sonoloog Wouter Snoei en videokunstenaar Arnout Hulskamp. De revolutionaire bewerking van Canto is een moderne ode aan Nederlands bekendste componist op het gebied van minimal music, Simeon ten Holt.
Bekijk hier de teaser.

InnerAct start om 18.30. Voor en na de première zijn er rondleidingen door de tentoonstelling 'Avant-gardes' (17.30 en 19.30).

Entreeprijs: € 7,50, Rotterdampas is niet geldig.
U kunt kaartjes reserveren via educatie@kunsthal.nl. De kaartjes kunnen op 23 november worden opgehaald en betaald bij de kassa van de Kunsthal.

 

Nu te zien

Verwacht