The Fashion World of Jean Paul Gaultier

From the Sidewalk to the Catwalk

10 februari t/m 12 mei 2013
The Fashion World of Jean Paul Gaultier Archief

Jean Paul Gaultier komt naar Rotterdam!

In het voorjaar van 2013 presenteert de Kunsthal Rotterdam met trots de tentoonstelling ‘The Fashion World of Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk to the Catwalk'. Gaultier is met zijn creaties en cutting-edge designs beeldbepalend in de mode van de afgelopen 35 jaar tot nu. De eerste internationale tentoonstelling van deze gevierde en befaamde Franse couturier geeft een spectaculair overzicht van zijn uitgebreide oeuvre. De tentoonstelling markeert het 35-jarig bestaan van zijn modelijn en is tot stand gekomen dankzij een internationale samenwerking tussen het Montreal Museum of Fine Arts, Maison Jean Paul Gaultier in Parijs en de Kunsthal Rotterdam. In een wervelend tentoonstellingsontwerp komt de wereld van Gaultier tot leven.

Nathalie Bondil, directeur en hoofdcurator van het Montreal Museum of Fine Arts wilde een tentoonstelling creëren over Jean Paul Gaultier vanwege zijn grote gevoel voor menslievendheid, zijn technische virtuositeit en zijn onbevangen visie op de samenleving, waarin iedereen trots kan zijn op zijn of haar eigen identiteit.

Straatcultuur, vakmanschap en haute couture

Sinds de lancering in 1976 van zijn eerste prêt-à-portercollectie is Jean Paul Gaultier niet meer weg te denken uit het modebeeld en is hij uitgegroeid tot een icoon van wereldformaat. Provocatief en gedurfd treedt hij al meer dan drie decennia buiten de gebaande paden en gaat hij in zijn werk de discussie aan met de gevestigde orde. Voor zijn collecties laat Gaultier zich inspireren door wereldculturen, van Afrika en India tot aan Rusland en Griekenland. Hij combineert invloeden van de Huzaren en de Mongolen moeiteloos met die van Chassidische joden, Chinezen en zelfs met de Mexicaanse surrealistische schilder Frida Kahlo. Door het omkeren, vervormen, verwerpen en herinterpreteren van bestaande codes vereffent Gaultier niet alleen de grenzen tussen verschillende culturen, maar ook tussen de sexen. Hij creëert in zijn werk androgyne vormen en speelt met overgeseksualiseerde conventies in de mode-industrie. Met een feilloos gevoel voor de tijdgeest haakt hij aan bij bestaande (sub)culturen zoals de wereld van matrozen, punk, Glam Rock en grafitti.

From the Sidewalk to the Catwalk

‘The Fashion World of Jean Paul Gaultier' is meer dan een retrospectief. Ruim honderdveertig originele creaties vanaf de vroege jaren zeventig tot nu, van zowel zijn couture collecties als zijn prêt-à-porterlijn, zijn in de Kunsthal te zien. Het merendeel van deze werken is nooit eerder tentoongesteld, zoals uitzonderlijke bruiklenen van onder andere Madonna en Pedro Almodovar. In het multimediale tentoonstellingsontwerp nemen interactieve mannequins samen met fragmenten uit films, muziekclips, concerten, televisieprogramma's en modeshows de bezoeker mee in Gaultiers wereld. Zo komen in een poëtische installatie dertig verschillende mannequins met prachtige pruiken en hoeden van Odile Gilbert, oprichter van Atelier 68 in Parijs, door ingenieuze projecties op hun gezichten tot leven.

Artistieke samenwerking

Jean Paul Gaultier verkent voortdurend mogelijkheden om met andere artistieke disciplines samen te werken. Met filmregisseurs zoals Pedro Almodovar, Peter Greenaway en Luc Besson; in moderne dans en in muziek met Kylie Minogue, Tina Turner, Lady Gaga en Madonna. Ontwerpen voor filmkostuums zoals in ‘The Fifth Element' en ‘Kika' (Pedro Almodovar) zijn naast creaties voor beroemdheden zoals Catherine Deneuve, Grace Jones en Carla Bruni in de tentoonstelling te zien. Modefotografie komt ruimschoots aan bod met werken van hedendaagse fotografen en beroemde kunstenaars onder wie Cindy Sherman, David LaChapelle, Richard Avedon en Pierre et Gilles. Speciaal voor de tentoonstelling in Rotterdam worden extra bruiklenen van bekende Nederlandse fotografen zoals van Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, Anton Corbijn en Marc de Groot aangevraagd.

 

 

 

 

 

  

 

 

Mediapartners:

 

Extra

Extra programma

Tijdens de tentoonstelling en gedurende de mei- en voorjaarsvakantie zijn er tal van activiteiten voor kinderen en hun begeleiders om te ontdekken hoe en waarom Jean Paul Gaultier zulke bijzondere kleding maakt. Daarnaast is er een aantal data met een bijzonder aanvullend programma die u alvast in uw agenda kunt noteren. Een nieuwe editie van Art&Drinks after Work kunt u bijwonen op vrijdag 22 maart en op zondag 14 april zijn er workshops, rondleidingen en fotoshoots voor de hele familie tijdens Family Fashion Day.

Hotelarrangement

Beleef een uniek, modieus en kunstzinnig 5-sterren arrangement in combinatie met het partnerhotel van de tentoonstelling, The Manhattan Hotel Rotterdam.  "The Fashion World of Jean Paul Gaultier" arrangement is inclusief toegangskaarten tot de expositie in de Kunsthal, een luxe overnachting met ontbijt en diverse extra's zoals een Jean Paul Gaultier shopping bag, een tegoedkaart van de Bijenkorf en een Rotterdam Welcome Card, vol met kortingen op attracties en winkels in Rotterdam. The Manhattan Hotel is het enige 5-sterrenhotel in Rotterdam, met een ideale ligging in het hart van de stad, tegenover het Centraal Station. Lees meer en reserveer direct online via Manhattan Hotel Rotterdam.

U kunt uw bezoek aan de tentoonstelling combineren met een luxe overnachting aan het water op loopafstand van de Kunsthal bij het viersteren designhotel Inntel Hotels Rotterdam Centre. De kosten voor dit uitgebreide arrangement bedragen slechts 69,- euro per persoon per nacht. Voor meer informatie over de inhoud van het arrangement en boekingen, zie Inntel Hotels of bel 010-217 57 05.

 

Nu te zien

Verwacht