Grenzeloos Gedogen

Jan Montyn

19 januari t/m 26 mei 2013
Grenzeloos Gedogen Archief

Begin 2013 presenteert de Kunsthal een groot overzicht van het grafisch werk van Jan Montyn (1924). De kunstenaar leidt een leven vol onrust en is steeds op zoek naar spanning. In tekeningen, etsen, en mono prints legt Montyn zijn belevenissen vast tijdens zijn vele reizen naar Noord-Afrika en het Verre Oosten en brengt hij in zijn werk een ode aan de liefde en aan het landschap. Montyn doet indringend verslag van zijn ervaringen in de vele oorlogen waarin hij verzeild raakt. In de tentoonstelling staan drie thema's centraal: identiteit (de zoektocht), bevrijding (de hoop voor Vietnam en Cambodja) en ruimte (de reizen, de landschappen). Iedere maand wordt één thema speciaal uitgelicht door een wisseling van werken. De tentoonstelling, samengesteld uit de collectie van Rombout van Zwetselaar, markeert de lancering van de website, janmontyncollection.com. Hier is het complete oeuvre van Jan Montyn in een breder kader geplaatst.

Janmontyncollection.com

De website toont het complete grafische werk van Jan Montyn, zo'n 3.000 etsen en monoprints, alsmede ruim 1.000 van de vele tekeningen. De afzonderlijke werken zijn verbonden met perioden en thema's uit het leven van Montyn. Bovendien is van alle werken specifieke informatie opgenomen. De website is een omvangrijke database waarin het werk van Montyn op een toegankelijke manier is gedocumenteerd. De database is door de bezoeker op vele manieren te doorzoeken. Bezitters van werk van Montyn worden opgeroepen informatie waarover zij beschikken, en die nog niet in de website is opgenomen, te delen.

Over Jan Montyn

Na korte perioden in Duitse krijgsdienst en de VN strijdkrachten in Korea en een tijd als museumconservator in het Nederlandse leger vestigt Montyn zich in 1957 in Amsterdam. Daar leidt hij een leven aan de zelfkant en in de marge van de kunst. Hij raakt bevriend met Anton Heyboer die hem de etstechniek leert. Hij reist veel en verblijft de meeste tijd in Zuidoost-Azië. Daar maakt hij in Vietnam, Cambodja en Laos de ellende van de Vietnam oorlog mee. Hij reist door Cambodja tijdens de periode van de Rode Khmer en is actief voor Artsen zonder Grenzen in Thailand, Cambodja en Myanmar. Zuidoost-Azië blijft zijn tweede huis. Tijdens zijn vele reizen blijft hij tekenen. In zijn huis in Frankrijk verwerkt hij zijn ervaringen in etsen, in zijn eigen beeldtaal en in een uniek kleurenpalet.

 

Extra

Art&Lunch met Scapino Ballet

Op zondag 17 maart om 12.00 uur wordt te midden van de kunstwerken van Jan Montyn een vijftal miniaturen opgevoerd door dansers van het Scapino Ballet Rotterdam. De solo's zijn improvisaties op live muziek van Rob Kloet, slagwerker van de Nits, en duren circa 20 minuten. Na afloop van de voorstelling bent u van harte welkom voor een lunch in het Kunsthalcafé. U kunt daar een keuze maken uit het menu (tegen vaste prijzen) of tussen 12.30 en 13.30 uur gebruik maken van de speciale Art&Lunch aanbieding: een glas wijn naar keuze en VanMenno landbrood met jonge geitenkaas, geroosterde Coppa di Parma en aceto balsamico crème (ook vegetarisch verkrijgbaar). Voor € 9,95 in plaats van € 11,25.

Prijzen
De voorstelling van het Scapino Ballet is voor iedereen bij te wonen op basis van de reguliere entreeprijs van de Kunsthal.

Foto: danser Besim Hoti van Scapino Ballet Rotterdam

  

Wisselingen werken Montyn

Vanaf dinsdag 5 maart wordt in de tentoonstelling 'Grenzeloos Gedogen' van Jan Montyn het thema Bevrijding uitgelicht met ruim 40 nieuwe werken. In dit thema staan Jan Montyn zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de conflicten in Vietnam en Cambodja centraal. Aangrijpende gebeurtenissen wisselt hij af met retraites in boeddhistische en hindoeïstische tempels. Alles wat hij meemaakt verwerkt hij steeds weer in zijn etsen en monoprints. Oorlog, bombardementen, de sereniteit van de tempels en zijn hoop op bevrijding. De laatste wisseling van werken, met het thema Ruimte, wordt verwacht op 23 april 2013.

 

Nu te zien

Verwacht