Gegoten en gesmeed
Tien eeuwen metaalkunst uit West-Afrika

May 12, 1995 – June 25, 1995 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
A
This page is not available in English.

Te zien zijn o.a. een bronzen hoofd, enige bronzen platen met voorstellingen en andere kostbare sculpturen van het Benin-koninkrijk (Nigeria, 15e- 19e eeuw), zilveren, bronzen en ijzeren objecten uit de Fon-cultuur, respectievelijk het koninkrijk Dahomey (Benin, 17e- 19e eeuw), goudgewichten en bronskunst uit het koninkrijk der Ashanti (Ghana, 15-20e eeuw), bronzen vormen uit de geheimzinnige 'Gan'- cultuur (Burkina Faso, rond de 16e eeuw) en een aantal objecten van min of meer verwante rijken en volkeren uit Mali ( vanaf de tiende eeuw).

Inventiviteit

De tentoongestelde objecten getuigen van een hoge mate van plastische inventiviteit van de Afrikaanse kunstenaars en smeden. Zij streven geen nauwkeurige weergave van iets na, maar willen het wezen ervan uitdrukken. Afrikaanse sculpturen zijn de verbeelding van krachten en geesten en functioneren als tekens en boodschappers.

De tentoonstelling is opgezet door de Vereniging Vrienden van Etnografica. Het Afrika Museum te Berg en Dal en het Museum voor Volkenkunde te Rotterdam verlenen hun medewerking door een aantal belangrijke objecten uit hun verzameling ter beschikking te stellen.

Het initiatief en de realisatie van de tentoonstelling ligt in handen van de Rotterdamse galerie Kathy van der Pas & Steven van de Raadt.

foto_64_1.jpg