10 juli, 2021 - 5 september, 2021

All you can Art is een open atelier, tentoonstelling en Summerschool ineen, waarbij iedereen - maar dan ook echt iedereen - volgens het meester-gezel principe de kans krijgt kunst te maken, te leren en te ontdekken. Deze diepgaande samenwerking van Kunsthal Rotterdam met Instituto Buena Bista (IBB) Curaçao is na vijf succesvolle edities niet meer weg te denken uit het culturele landschap van Rotterdam. Onder de bezielende leiding van kunstenaars David Bade en Tirzo Martha landtAll you can Art deze editie weer in de Kunsthal. Een bijzondere editie in de gedeeltelijke post-corona maatschappij, waarin we worden aangesproken op ons talent te improviseren en flexibele, creatieve oplossingen te bedenken. Lees de bijzondere verhalen en ontmoetingen van de kunstenaars en deelnemers van All you can Art op deze pagina!

AYCA 20 juli 2021 Low Res 14.JPG
All you can Art Summerschool Kick-off 2021, foto Marco De Swart

Summerschool aftrap

Locatie: Kunsthal 
Het is weer zover... De All you can Art Summerschool is van start! De Summerschoolstudenten van alle leeftijden, achtergronden en niveaus ontwikkelen deze zomer zes weken lang hun creativiteit. Ze gaan samen aan de slag met de All you can Art kunstenaars. 

Tijdens de kick-off gaan de groep studenten aan de slag met het project van de dag: ‘opdruk, afdruk, indruk & nadruk’. De dag begint energiek met kunstige ochtendgymnastiek door Gerson Kronstadt en een speciale voorstelronde en gaat over in het maken van een persoonlijke stempel onder begeleiding van Liesbeth Labeur. Vervolgens portretteren de studenten zichzelf met de indrukken van die dag en ontstaan er tijdens ‘de indruk’ door hen gemaakte maskers van het eigen zelfportret. Door met het zelfportret te experimenteren maken zij van een mooi werk een werk waar ze nóg trotser op zijn. De dag eindigt met ‘de nadruk’ waarin een reflectie van de dag, een gesprek over kunst en een stille meditatie centraal staan. Kortom; een mooie dag met een intensieve aftrap, opbloeiende vriendschappen en ontpopte talenten. 

AYCA 20 juli 2021 Low Res 03.JPG
All you can Art Summerschool Kick-off 2021, foto Marco De Swart

Via kunst

Locatie: Kunsthal
Misschien ken je ze nog? De deelnemers van de externe partner Via Kunst. Via Kunst maakt onderdeel uit van NAS Rotterdam. Hun atelier Via Kunst is een open atelier waar iedereen zijn creatieve hart kan luchten. Vorig jaar vulden zij de bovenkant van het auditorium met het project ‘Día de los Muertos’ (dag van de doden). Oud deelneemster Eva heeft er weer ontzettend veel zin in. In het dagelijks leven werkt zij vier dagdelen per week aan projecten bij Via Kunst. Zowel kunst maken als het menselijk contact wat hierbij komt kijken is iets waar zij en de andere deelnemers naar smachten. Via Kunst biedt hen die kans. Vanwege de grote ruimte kan Eva de ruimte nemen haar beeldende kunst te ontwikkelen. Wanneer het over kunst gaat begint zij te stralen, terwijl Eva normaal vrij ingetogen is. En dat is precies wat alle deelnemers met elkaar gemeen hebben: een oprechte passie voor kunst.

Roxette_14juli_lichter.jpg
Roxette's Garden

Roxette’s secret garden

Locatie: Kunsthal
Middenin het Auditorium vinden we de kleurrijke Garden of Urban Delights van Roxette, waar ze het publiek uitnodigt om aan de slag te gaan in de tuin. De kleuren spatten ervan af en de tuin is gevuld met interessante objecten. Deze objecten passen bij een tuin, maar zijn nét even anders. 

Achter de opvallende uitstraling van de tuin schuilt een stukje magie en diepgang. Roxette triggert de bezoekers tot dieper nadenken in plaats van het voeren van de alledaagse gesprekken die wij vaak voeren. Deze diepgang creëert Roxette door het stellen van de centrale vraag van het kunstproject: “Wie ben of zou je echt willen zijn?”. Het gaat om wie de persoon is buiten de norm van de maatschappij en wie hij of zij zou willen zijn of worden. 

Tijdens het stellen van deze vraag maakt Roxette een foto van de bezoekers waarbij die de vorm aanneemt van wie hij of zij wil zijn. Dit kan anoniem zijn, als dier, wezen of een andere vorm. Gebaseerd op de vraag “wie wil je zijn of ben je echt” kan de bezoeker schilderen op, naast of om de foto van zichzelf en er precies van maken wie hij of zij wil zijn. Ook de bezoekers die niet op de foto willen zijn van harte uitgenodigd om het gesprek aan te gaan en de magie van beeld en diepgang te komen proeven. De tuin van Roxy is voor iedereen.

Schermafbeelding 2021-07-20 114808.png
Liesbeth Labeur, foto Marco De Swart

MEET THE ARTIST: Liesbeth Labeur

Vandaag maken we kennis met Liesbeth Labeur, onderdeel van het team van All you can Art kunstenaars. Ook zij staat de hele zomer klaar om samen met jou kunst te maken. 

Liesbeth Labeur komt oorspronkelijk uit Nederland. Ze werd geboren op Walcheren, waar ze nu ook woont, maar bracht haar jeugd door aan de andere kant van de oceaan, op Curaçao. In haar artistieke praktijk staan piëtistisch vormgebruik en Babylonische beeldverwarring centraal. Tegenstelling en verwarring, waar ze met haar kunstwerken een nieuw evenwicht voor zoekt. Het tekenwerk van Labeur laat een intieme, naar binnen gekeerde leefwereld zien. In eenzelfde beweging werkt ze met iedereen, met groepen mensen van verschillende culturen, samen. Hiermee laat ze alle leefwerelden en handschriften toe in haar werk.

Deze zomer brengt Liesbeth Labeur haar werkplaats mee naar de Kunsthal, en reflecteert op activisme en identiteit. Hoewel teksten op protestborden in geen protestmars ontbreken, zegt een beeld meer dan duizend woorden. Uit liefde voor de beeldende kunst deelt Labeur daarom in haar werkplaats kennis over kunstenaarsmaterialen en -technieken.

Schermafbeelding 2021-07-20 114731.png
Gerson Kronstadt, foto Marco De Swart

MEET THE ARTIST: Gerson Kronstadt

Het team van All you can Art kunstenaars staat de hele zomer klaar om samen met jou kunst te maken. Maak hier kennis met Gerson Kronstadt en ontdek met welk project hij bezig is.

Gerson Kronstadt is twee jaar geleden afgestudeerd aan de Willem de Kooning Academie. Als IBB-alumnus met zijn wortels in Curaçao, laat hij zich inspireren door alledaagse taferelen. Zijn werk is maatschappelijk en politiek geëngageerd en een mix van performance, beeldende kunst en muziek.

Deze zomer werkt Gerson samen met de Summerschoolstudenten aan een muziekstuk en videoclip. De studenten zijn verantwoordelijk voor elk onderdeel, van hun eigen muziek componeren tot rekwisieten maken.

Schermafbeelding 2021-07-20 114702.png
Roxette Capriles, foto Marco De Sart

MEET THE ARTIST: Roxette Capriles

Binnen deze blog maak je kennis met het team van All you can Art en ontdek je met welk project ze aan de slag gaan. Kom snel langs om mee te doen! 

Roxette Capriles is geboren en getogen op Curaçao. Ze studeerde in 2016 af aan de Willem de Kooning Academie en won de Drempelprijs met haar werk ‘Rots in de Brand’. In 2017 ging Capriles terug naar Curaçao om workshops aan studenten van het IBB te geven. Momenteel woont en werkt ze in Rotterdam, waar ze aan verschillende projecten werkt. Ze onderzoekt voortdurend de rol van de kunstenaar in de samenleving door anderen in haar atelier uit te nodigen om deel te nemen aan het proces van het maken, denken en spelen.

In de maand juli tovert Capriles haar atelier om tot een tuin. In de Garden of Urban of Delights wordt het publiek uitgenodigd de tuin te laten bloeien, door te knippen, te plakken en te fotograferen. Met de tuin als metafoor voor het leven, wordt het publiek de vraag gesteld: wat voor leven zou je willen leiden? Daarbij is niets te gek! En wordt het publiek uitgedaagd grenzeloos te fantaseren.

Schermafbeelding 2021-07-20 114839.png
Kick-off All You Can Art, foto Marco De Swart

Egg Performance 

Locatie: Museumpark
Tijdens de kick-off van All you can Art deden de Summerschoolstudenten samen met kunstenaar Gerson Kronstadt een speciale performance.

De performance staat in het teken van de afgelopen en huidige coronaperiode. Gedurende de dag wordt toegewerkt naar de performance, waarbij het uiteindelijke doel is het naarste moment uit deze tijd los te kunnen laten.

Door ‘Annemaria Koekoek’ kreten, een ei waar de studenten hun ervaringen mee kunnen delen en de parade door de stad met muzikale begeleiding van de kunstenaar en de studenten, worden de ervaringen losgelaten.

4. Kick-off All You Can Art, foto Marco De Swart, Kunsthal Rotterdam 2021.JPG
Kick-off All You Can Art, foto Marco De Swart, Kunsthal Rotterdam 2021

De stad door tijdens de kick-off

Zondag 11 juli trapten we All you can Art af en is zowel de tentoonstelling als de Summerschool officieel van start gegaan! De nieuwe lichting Summerschoolstudenten trok, vooropgegaan door All you can Art kunstenaar Gerson Kronstadt, in een feestelijke parade door het Museumpark en de stad. Vanaf deze week werken de studenten zes weken lang volgens het meester-gezel principe samen met kunstenaars in de Kunsthal en bij vele partners in de stad.

1. All you can Art, foto Desiree Schippers, Kunsthal Rotterdam 2020_.jpg
All you can Art, foto Desiree Schippers, Kunsthal Rotterdam 2020

Zie ook

Kunsthal Rotterdam is open!
Alleen online tickets. Boek nu je tijdslot. Lees hoe je samen met ons zorgt voor een fijn en veilig bezoek.
Boek nu