Op zondag 9 oktober neemt Afrovibes Festival het Auditorium van de Kunsthal over voor een dag vol dans, muziek en art performances!
Rupture | Rapture
Dit jaar staat Afrovibes in het teken van het thema Rupture Rapture: de verrukking en het plezier dat we krijgen uit ons contact met anderen. En de verscheurdheid en ontwrichting die kan onstaan tussen mensen en culturen. Afrovibes Festival brengt de negentiende editie opnieuw een programma dat de diversiteit en kracht van verandering in het Afrikaanse continent laat zien. Dit jaar ligt de focus vooral op West Afrika en de West-Afrikaanse diaspora in Europa. De choreografen, regisseurs, schrijvers, dansers, acteurs en grafisch ontwerpers komen uit Senegal, Ivoorkust, Kameroen, Guinee, Congo, uit Kenia en Zuid-Afrika en uit de Afrikaanse diaspora in Frankrijk, Oostenrijk, België en Nederland.
Programma
Afrovibes neemt op zondag 9 oktober tussen 12:00 - 17:00 uur het Auditorium over. Host van de dag is Barbara Willemsen.
12:30 uur & 14:20 uur |
Muziek (10 min) Joshua J |
|
Pina (20 min) Kwanele Finch Thusi |
|
Spoken Word (5 min) Rachel Rumai |
13.15 uur |
Moving Beyond 2.0 (20min) Kwanele Finch Thusi en Igor Vrebac |
13:35 uur | Pauze met DJ Lovesupreme (30 min) |
14:00 uur | La Derniere Danse du Monarch (20 min) Babacar Cissé en Germaine Acogny |
14:35 uur | Looking for Ghana & Red Suitcase (10 min) Lhola Amir |
15:30 uur | Fashion (60 min) Odair Pereira en Daniel Bonsu |
Tickets
- Kosten voor deelname zijn €16,50 (volwassen tarief). Jeugd t/m 17 jaar is gratis. Museumkaart en Rotterdampas zijn geldig.
- Met het ticket kun je ook alle tentoonstellingen in de Kunsthal bezoeken.
Pina
Kwanele Finch Thusi
Pina is een solo gebaseerd op verhalen van oude en jonge Zwarte mannen. De kracht van expressie, beweging en dans staat centraal bij het overbrengen hiervan. Pina van de Zuid-Afrikaanse Kwanele Finch Thusi is een queer antwoord op het beeld dat we vaak hebben van de Zwarte man. Voor Thusi is zijn eigen Zwarte queer-identiteit het uitgangspunt voor al zijn werk, in de kleding die hij draagt, de manier waarop hij zich opmaakt en sport. Hij laat in zijn solo de kwetsbaarheid en zachtheid van het Zwarte mannelijke lichaam zien en probeert hiermee de beeldvorming rondom Zwarte mannelijkheid, die vaak als sterk en masculien wordt gezien, terug te dringen.
Over Afrovibes
Afrovibes festival brengt voor de 19e editie jonge pioniers en gevestigd talent in theater, dans, muziek en design uit Afrika naar Nederland. Het festival is van 5 t/m 16 oktober in Nederland in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam met actuele en vernieuwende theater- en dansvoorstellingen, muziek en film uit grootstedelijke culturele hotspots in Afrika. Dit jaar met een speciale focus op West Afrika.
Moving Beyond 2.0
Igor Vrebac en Kwanele Finch Thusi in samenwerking met Codarts en Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK)
De Zuid-Afrikaanse danser Kwanele Finch Thusi en de Nederlandse regisseur Igor Vrebac zijn gefascineerd door menselijk gedrag en het ontleden van clichépersoonlijkheden. Ze vinden overeenkomsten in hun werk als het gaat om thema's als queer bodies, genderidentiteit en spiritualiteit. Voor Moving Beyond 2.0 onderzoeken zij hoe we emotioneel, fysiek, mentaal en spiritueel betrokken kunnen zijn met alles wat we ons herinneren. Hiervoor duiken Thusi en Vrebac in onze dagelijkse, vaak onbewuste gedragspatronen die een constante stroom van gedachten en emoties oproepen.
La Dernière Danse du Monarque
Babacar Cissé en Germaine Acogny
De dansvoorstelling La Dernière Danse du Monarque van choreografen Babacar Cissé en Germaine Acogny (Senegal) is een mix van dans, muziek en performance waarin intimiteit en uitdaging, herinnering, veroudering en de onverbiddelijkheid van de tijd samenkomen. Een dans over vier vlinders die het verhaal vertellen van hun dromen en hun streven, over de vergankelijkheid en de dingen die voorbij gaan.
Looking for Ghana & Red Suitcase
Lhola Amir
Het videowerk Looking for Ghana & Red Suitcase van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Lhola Amir is een antwoord op de romantisering van de Afrikaanse vrijheidstrijd en een voorbeeld van geschiedschrijving zonder westers filter.
Fashion: Odair Pereira & Daniel Bonsu
Odair Pereira is oprichter van het modelabel DAIR waarin Pereira mode met muziek, beweging en dans combineert. Hij vindt zijn inspiratie in de diversiteit binnen de grote steden. Met DAIR- onder andere getoond tijdens de New York Fashion Week - dicht Pereira de kloof tussen high end fashion en de grote verscheidenheid aan maten en culturen van mensen. Tijdens de Afrovibes Take Over toont Pereira zijn ontwerpen in combinatie met technologie en dans.
BOИSU is een rapartiest, verhalenverteller, songwriter en graphic designer. Samen met het kledingmerk ROTNF zal BOИSU zijn storytelling expertise op multidisciplinaire wijze weer inzetten. Als kind had hij altijd al een fascinatie met de techniek van het weven van kleding. Hij gelooft dat kleding de tastbare zinnen zijn die iemands stemming of verlangen vertalen. Ter gelegenheid van de Afrovibes Take Over toont BOИSU een nieuwe fashion show in samenwerking met DJ en muziekproducer All1ne, waarin mode, video en performance samenkomen. De presentatie van de kledingstukken tijdens de performance is een preview van een samenwerking met co-founder en fashion designer Amelia Fernhout (van ROTNF).