zo 14 Okt
12:00 - 16:30
Take Over

Afrovibes Festival

Zondag 14 oktober neemt Afrovibes het Auditorium van de Kunsthal over voor een dag met mode, dans, muziek en film. Laat je verrassen en inspireren door performances en interventies door Afrikaanse en Nederlandse makers! Deelname aan het event is gratis op vertoon van een geldig Kunsthal toegangsbewijs.

Programma zondag 14 oktober

12.00 Videokunst van Iziko Museums of South Africa
13.00 Dansfilm SHE
met een korte introductie door maker Sheree Lenting 
13.10 Mode performance Black Tie | Lesiba Mabitsela Studio
13.30 Muziek van The Kiffness
14.00 The Wave van Alida Dors | BackBone
14.30 Ontmoet de makers
15.00 Dansfilm SHE
met een korte introductie door maker Sheree Lenting
15.10 Mode performance Black Tie | Lesiba Mabitsela Studio
15.30 Videokunst van Iziko Museums of South Africa

VIDEOKUNST VAN IZIKO MUSEUMS OF SOUTH AFRICA

Dit jaar breng Afrovibes in samenwerking met IZIKO Museums of South Africa een bijzondere verzameling beeldende kunst/videowerk uit Zuid-Afrika. Werk van onder andere van William Kentridge, Steven Cohen, James Webb en Gerald Machone, dat grotendeels niet eerder in Nederland is vertoond. Hun werk presenteert nieuwe verhalen over land, geschiedenis en de universele zoektocht naar identiteit. Co-curated door Ingrid Masondo.

DANSFILM 'SHE'

SHE van Sheree Lenting is een korte art visual dat zich concentreert rond het hoofdthema: 'The Black Female Body' in zijn natuurlijke glorie, vorm en kracht. De film staat in het teken van female empowerment.
"Each time a woman stands up for herself, without knowing it possibly, without claiming it, she stands up for all women" -Maya Angelou

ok_sheree_portret-annavankooij-8733.jpg
Sheree Lenting

BLACK TIE – MISSIONARY POSITION

De Zuid-Afrikaanse ontwerper Lesiba Mabitsela maakte speciaal voor Afrovibes een nieuwe versie van zijn mode-performance Black Tie - Missionary Position. In Black Tie onderzoekt Lesiba wat mode en mannelijkheid betekenen in verschillende culturele contexten. De internationale mode-industrie schetst een beeld van wat authentiek Afrikaans en mannelijk zou zijn. Voor Lesiba is het ontleden van beelden en fantasieën over mode en het zwarte mannelijk lichaam deel van het dekoloniseren van de Afrikaanse identiteit en het terugwinnen van culturele eigenheid. In Black Tie doorbreekt hij met een provocerende mode performance met zwarte mannelijke modellen dit beeld. De catwalk is niet alleen een kijkspel, het is een sterke interactie tussen de modellen en het publiek.

Over Afrovibes

Afrovibes festival brengt voor de vijftiende editie jonge pioniers en gevestigd talent in theater, dans, muziek en design uit Afrika naar Nederland. Het festival is van 4 t/m 14 oktober in Nederland in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam met actuele en vernieuwende theater- en dansvoorstellingen, muziek en film uit grootstedelijke culturele hotspots in Afrika. 

Bekijk ook

Afrovibes - Openingsavond Compagnietheater 4 okt-2 © Les Adu 2018.jpg
Afrovibes Festival 2018 © Les Adu

THE KIFFNESS

Uit Zuid-Afrika komt The Kiffness met jazzy, groovy en positieve house muziek. The Kiffness is een van de meest populaire elektronische bands in Zuid-Afrika die met hun muziek bovenaan in Zuid-Afrikaanse top 40 staat. David Scott (keyboard, trompet) en Raivan Hansman (saxofoon en synths) onderscheiden zich van de meeste elektronische bands door de kwaliteit van hun krachtige live-electronic act, het voelbare instrumentale talent en onbevangen optreden. The Kiffness trad op met een aantal grote Zuid-Afrikaanse namen zoals Tresor, Shortstraw, Moonchild, Samuel Miller & Mathew Gold en staat als headline act bij zowel nationale als internationale festivals o.a. in de Seychellen, Lesotho, Swaziland, Zimbabwe en Vietnam.  

THE WAVE

50 dansers nemen als in een golf de publieke ruimte over, jouw ruimte. Ze lijken elkaar te vertrappen en bewegen zich richting jou. Voor je het in de gaten hebt, zijn ze weer verdwenen. The Wave is een interventie en een artistiek statement over de plek waar mensen wonen en de veranderingen die daarin plaatsvinden. Alida Dors maakte deze dansinstallatie speciaal voor Afrovibes in reactie op de gentrificatie in de grote steden en werkt voor deze dansinstallatie met dansers van Backbone en hiphophuizen. 

TICKETS

Toegang tot het evenement is gratis op vertoon van een geldig Kunsthal entreeticket (Kunsthal Vrienden hebben gratis entree. Museumkaart en Rotterdampas zijn geldig).

Lesiba-Mabitsela.jpg
Lesiba mabitsela
Kunsthal Rotterdam is open!
Alleen online tickets. Boek nu je tijdslot. Lees hoe je samen met ons zorgt voor een fijn en veilig bezoek.
Boek nu