2 & 3
Okt
Kunsthal Weekend

Release the beast!

Release tijdens het Kunsthal LIVE weekend jouw inner beast! Op zaterdag 2 en zondag 3 oktober staat de Kunsthal in het teken van de tentoonstelling We Are Animals, over de relatie tussen mens en dier. Beleef op zaterdag een verdiepend programma met workshops, inspirerende lezingen en special tours. Op zondag is het Kunsthal FAMILIEdag en kan iedereen zich uitleven, meekijken en meedoen met voorleesprogramma's, yogasessies en nog veel meer.

PROGRAMMA ZATERDAG 2 OKTOBER 

Ivan Words inspireert je met een voordracht Spoken Word, speciaal geschreven voor de tentoonstelling We Are Animals. Ook helpt hij je tijdens een workshop op gang met je eigen Spoken Word creaties. Verdiep je in de kunst van opgezette dieren met een talk door Kees Moeliker, directeur van Het Natuurhistorisch. ‘Plantbased’ Dennis Vink, bioloog gespecialiseerd in dierengedrag, praat over dierethiek en veganisme. Het Doelenensemble brengt een speciale versie van Le Carnaval des Animaux. Je kunt meedoen met tours door We Are Animals en het Museumpark en een workshop ‘Realistisch Dieren Tekenen’ volgen. De dag sluit af met een eerbetoon aan het dierenbestaan in de filmvertoning Gunda.

Zaterdag 2 oktober
11.00 – 11.30 
15.30 – 16.00
DoelenEnsemble
11.30 – 11.45 (voordracht)
12.45 – 13.00 (voordracht) 
11.45 – 12.30 (workshop)
Spoken Word van Ivan Words
12.00 –12.20 Talk door Kees Moeliker
14.30 – 15.00 Talk Dennis Vink
11.00 – 12.00
15.00 – 16.00 
Workshop Medy Oberendorff
11.30,12.30, 13.30,
14.30, 15.30
UrbanGuides Tours door de tentoonstelling 
11.00 – 11.30
12.00 – 12.30 
14.00 – 14.30  
15.30 – 16.00
Tours Natuurmonumenten
16.30 – 18.00 Filmvertoning Gunda

Deelname aan de activiteiten is gratis op vertoon van een geldig Kunsthal toegangsbewijs. Graag altijd een e-ticket met starttijd boeken, ook voor (gratis) kinderen en kaarthouders. Voor enkele activiteiten kun je je vooraf aanmelden, lees onderstaand meer. 

Spoken Word met Ivan Words

Rotterdamse woordkunstenaar Ivan Words is naast Spoken Word artiest ook bekend als auteur, acteur, performer en theatermaker. Op zaterdag draagt hij een voor We Are Animals geschreven gedicht voor en geeft hij een workshop. Leer de mooiste gedichten schrijven en hoe je deze inspirerend aan het publiek voordraagt. 

Het (dode) dier in de kunst- en natuurhistorie 

TALK DOOR KEES MOELIKER
Dat dieren de hoofdrol spelen in ‘We Are Animals’ kan natuurlijk niet anders, maar dat er ook opgezette dieren in de tentoonstelling te zien zijn, zette Kees Moeliker aan het denken over de opkomst van het dode dier in de kunst. Beschouwt hij - als bioloog en directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam - het dode dier als een exclusief domein dat kunstenaars bruusk betreden, of ziet hij kunstenaars als wapenbroeders in zijn strijd om meer natuurbesef? Kees Moeliker vertelt over de geplette ooievaar van Julius von Bismarck, het skelet van de kat van TINKEBELL, de opgezette egel die zelfs McDonalds aan het denken zette, en over andere beroemde dode dieren in de kunst en natuurhistorie.

McFlurry egel_collectie_NatuurhistorischMuseumRotterdam-min.jpg
McFlurry egel © Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Dier- en plantAARDIG: Talk door Dennis Vink

Dennis Vink, aka Plant Based Dennis, is bioloog en gespecialiseerd in diergedrag, dierwelzijn en dierethiek. Sinds 2020 geeft hij op zijn platform Plant Based Dennis tips en inspiratie voor een vegan lifestyle. Speciaal voor de Kunsthal geeft hij ter gelegenheid van de tentoonstelling We Are Animals een prikkelende talk over een werkelijk diervriendelijke leefstijl en de voordelen hiervan voor de natuur, het klimaat, je medemens en jezelf.

Realistisch Dieren Tekenen met Medy Oberendorff

Tijdens deze workshop voor volwassenen ga je aan de slag met het maken van een realistisch getekend dier. Medy Oberendorff leert je de fijne kneepjes van het vak. Schrijf je in via aanmelden@kunsthal.nl o.v.v. workshop Medy Oberendorff zaterdag. 

Carnaval des Animaux met een twist door het Doelenensemble 

Heb je de ondersteboven zwevende olifant in de tentoonstelling We Are Animals al gezien? Geïnspireerd op dit kunstwerk geeft het Doelenensemble een twist aan het welbekende muziekstuk ‘Le Carnaval des Animaux’. 

Tours We Are Animals 

Betreed het dierenrijk van de kunst met een tour door de tentoonstelling We Are Animals, samen met een gids van UrbanGuides. Werken van onder meer Maurizio Cattelan, Candida Höfer, Paul McCarthy en David Shrigley tonen de relatie tussen mens en dier en laten zien hoe wij mensen naar onszelf kijken en proberen te begrijpen aan de hand van dieren. Een prikkelende tentoonstelling die je een spiegel voorhoudt. Je kunt je op de dag zelf in de Kunsthal aanmelden voor een van de tours.  

Tours Museumpark door Natuurmonumenten 

Leer meer over de stadsnatuur en de dieren in het Museumpark tijdens een tour door medewerkers van Natuurmonumenten.

Filmvertoning Gunda

De gelauwerde Russische regisseur Victor Kossakovsky is vegetariër sinds zijn prille jeugd. Met Gunda vervult hij een langgekoesterde wens: een film maken over varkens. Zonder commentaar of aanzwellende muziek, maar wel met als doel mensen empathie en ontzag voor dieren bij te brengen.
Met bijrollen voor extatische koeien en een éénpotige kip ontstond dit in zwart-wit gefilmd eerbetoon aan het dierenbestaan. De kijker wordt ondergedompeld in het dagelijks leven op een idyllische boerderij, waar zeug Gunda en haar pasgeboren kroost invoelend zijn gefilmd op ooghoogte: de opstelling van speciale 360 gradencamera’s in de schuur van de varkens levert intieme en prachtig natuurlijke beelden op.

ZIE OOK

WeAreAnimals_KunsthalRotterdam_fotoFredErnst (4).jpg
We Are Animals, foto Fred Ernst

PROGRAMMA ZONDAG 3 OKTOBER

Zondag is het Kunsthal FAMILIEdag en kan iedereen meedoen en zich creatief uitleven. De allerkleinsten beginnen de dag met een Pim & Pom workshop, waarbij je zelf de ster bent in een videoclip. TORI neemt je mee in de mooiste dierenverhalen. De hele middag kun je meedoen met de inloopworkshop zeefdrukken en zijn er Familietours door We Are Animals en het Museumpark en Bijentours op het dak van de Kunsthal. Kom helemaal tot rust tijdens een les dierenyoga. Of zoek juist de adrenaline op tijdens de show van Sterrin Smalbrugge, onder meer bekend van De Grote Reptielenshow. Echte dieren zijn aanwezig! 

Zondag 3 oktober
9.30-10.45 Kleuterworkshop Pim & Pom
11.00-12.00 
13.00-14.00  
Voorleesprogramma TORI
11.00-11.30
13.00-13.30 
14.00-14.30
Balanzs Dierenyoga
15.00-16.00 Sterrin's Reptielenreis Show
11.30-12.00
12.15-12.45 
13.00-13.30
13.45-14.15
14.30-15.00
15.15-15.45
16.00-16.30
Familietours
11.00,12.00,
14.00, 15.30 
Tours Natuurmonumenten
11.00-11.45
12.00-12.45 
13.00-13.45  
Bijentours op het Dak
12.00-16.00 Workshop zeefdrukken

Deelname aan de activiteiten is gratis op vertoon van een geldig Kunsthal toegangsbewijs. Graag altijd een e-ticket met starttijd boeken, ook voor (gratis) kinderen en kaarthouders. Voor enkele activiteiten kun je je vooraf aanmelden, lees onderstaand meer. 

Kleuterworkshop Pim & Pom

De Kunsthal opent deze zondag speciaal een half uurtje eerder voor de kleuterworkshop Pim & Pom. Tijdens de workshop spelen kinderen een rol in hun eigen gemaakte videoclip, gebaseerd op het straatkattenlied uit de film Pim & Pom – Het Grote Avontuur. Meld je snel aan via aanmelden@kunsthal.nl, je hoort zo snel mogelijk of er nog plek is. Ouders hebben een actieve rol bij de begeleiding van hun kind tijdens de workshop. 

Voorlezen en workshop door TORI 

Kinderboeken zijn het leukst wanneer ze voor iedereen zijn. TORI is een stichting die zich inzet voor inclusieve kinderboeken, waarin etniciteit, geaardheid, achtergrond, diverse levensgebeurtenissen en culturen worden besproken. Tijdens het Kunsthal LIVE Weekend nemen ze je mee in de kleurrijke dierenverhalen van Donnie, een boek van Lisa Maschhaupt. Na het voorlezen ga je zelf aan de slag in een toffe workshop. 

Dierenyoga 

Downward facing dog, cat-cow pose, cobra: yoga zit vol met dierenposes. Tijdens het Kunsthal Weekend kun je je matje uitrollen in de tentoonstelling We Are Animals.  Deze yogales van Balanzs Yoga is toegankelijk voor alle leeftijden. Aanmelden op de dag zelf in de Kunsthal. 

Sterrins Reptielenreis

Sterrin Smalbrugge is ecologe en reptielendeskundige. Ze weet alles van deze bijzondere dieren, van meterslange krokodillen tot dodelijke slangen. Speciaal ter gelegenheid van het Kunsthal Weekend presenteert ze haar nieuwe theatershow Sterrins Reptielenreis in het Auditorium van de Kunsthal. Bereid je voor op wat dierenwaanzin!

Familietours We Are Animals (30 min.)

Vrolijk gekleurde ijsberen met veren, reusachtige schilderijen van katten en een zwevende olifant: in de Kunsthal betreed je het dierenrijk van de kunst! Ga mee op Familietour met UrbanGuides door de tentoonstelling We Are Animals. Aanmelden kan op de dag zelf in de Kunsthal. 

210326-ANIMALS-LOWRES-067.JPG
Foto Bas Czerwinski

Museumpark Tours door Natuurmonumenten (30 min.)

Leer meer over de stadsnatuur en de dieren in het Museumpark tijdens een tour door medewerkers van Natuurmonumenten.

Bijentours op het Kunsthaldak

Bijen zijn belangrijke dieren voor de wereld. Sinds 2014 wonen er twee bijenvolken op het dak van de Kunsthal. Hier zorgen ze voor de bestuiving van de omringende flora in het Museumpark. Tijdens de Bijentour door een imker van Odin kom je meer te weten over hoe deze kleine beestjes zo’n grote invloed op de mens hebben.

Workshop zeefdrukken (doorlopend tussen 12.00  - 16.00 uur)

Tijdens deze inloopworkshopzeefdrukken leer je om zelf de mooiste dierencreaties te maken. Laat je inspireren door de tentoonstelling We Are Animals en ga daarna zelf aan de slag.

Kijk&Doe-tocht (doorlopend)

Ontdek de dierlijke creaties in de tentoonstelling We Are Animals met de Kijk&Doe-tocht. 

KunsthalLAB (doorlopend)

Laat het beest in jezelf los in het KunsthalLAB.

Meer over We Are Animals