Ik sta hier goed
65 jaar Groot Handelsgebouw

13 oktober 2018 – 10 februari 2019 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
7
Het Groot Handelsgebouw in Rotterdam behoort tot de iconen van de stad. Het ontwerp van architect Hugh Maaskant speelde een sleutelrol in de Nederlandse wederopbouwarchitectuur, en heeft sindsdien niets aan kracht ingeboet. In de Kunsthal is ter ere van het 65-jarige bestaan een tentoonstelling te zien over de levenswandel van deze imposante reus. Over de mindere tijden en over een heuse comeback na de uitvoerige renovatie in 2005. Aan de hand van verhalen van Rotterdamse huurders en bewoners en bijzonder archiefmateriaal zoals films, foto’s en documentatie komt de geschiedenis van het Groot Handelsgebouw tot leven.

Op 3 juni 1953 wordt het Groot Handelsgebouw, supermodern en Nederlands grootste bedrijfsverzamelgebouw, officieel geopend door Koningin Juliana. In de begintijd hebben talrijke groothandelaren, van naaigaren tot traktoren, hun showrooms, magazijnen en kantoren in het gebouw. Er wordt in van alles gehandeld en winkeliers komen naar de groothandelaren toe, rekenen af en laden het in hun auto. Vrachtwagens en bestelbussen rijden via autobanen zelfs naar binnen. In de jaren ’70 slaat een van de grootste branden uit de historie van Rotterdam toe in het Groot Handelsgebouw. Langzamerhand vertrekken de groothandels naar de randen van de stad, omdat ze het autoverkeer in het centrum te druk vinden. Het Groot Handelsgebouw komt in een transitiefase van groothandel naar kantoren, die in de jaren ’90 resulteert in een verrommeling van het gebouw door verschillende huurders en achterstallig onderhoud.

U doet mij denken aan mijn vrouw. Die zoekt ook al vijfentwintig jaar naar schoenen die van binnen groot zijn en van buiten klein.
– Architect Hugh Maaskant, in antwoord op bezwaren tegen de grootte van het Groot Handelsgebouw

Officieel Rijksmonument

Na de grondige renovatie en restauratie in 2005 krijgt het Groot Handelsgebouw zijn statige aanblik weer terug, wordt het officieel tot Rijksmonument verklaard en kunnen Rotterdammers er weer trots op zijn. Door de reusachtige trap op het Stationsplein in de zomer van 2016 naar het dak van het Groot Handelsgebouw maken vele Rotterdammers opnieuw kennis met dit beroemde gebouw van Maaskant. ‘De Trap’ wordt massaal beklommen, en nieuw publiek omarmt dit bouwwerk dat de wederopbouw van Rotterdam symboliseert. 


Over een nijlpaard in de personenlift , en andere verhalen  

In de tentoonstelling komen ook verhalen van Rotterdamse huurders en bewoners aan bod, zoals die over een nijlpaard in de personenlift, of een mysterieuze zeilboot die tijdens de bouw tussen de derde en vierde etage hing. Over een pastoor die auto’s zegende op de weg die door het gebouw loopt, over een kleine supermarkt in de kelder die liever niet gevonden wil worden, en over vier ‘verstopte’ woningen in het gebouw. 

1267_001.jpg
Ansichtkaart uit bedrijfsarchief Groot Handelsgebouw
HR_GHGBuilding_APH_2398 - web.jpg
Antim Fotografie 2018