Actie <-> Reactie
100 jaar kinetische kunst

22 september 2018 – 20 januari 2019
Hal
2
Julio Le Parc, Lumière alternée, 1966, lichtinstallatie, particuliere collectie
De Kunsthal Rotterdam toont in het najaar van 2018 in de tentoonstelling Actie <-> Reactie de volle reikwijdte van kinetische (bewegende) kunst, met werken van de meest beroemde kinetische kunstenaars ter wereld. Dit indrukwekkende overzicht biedt het publiek een ervaring met kunst die appelleert aan verschillende zintuigen. Voel, kijk, ruik, hoor en onderga de ritmes, flikkering, trillingen, instabiliteit en krachtvelden tot aan de kosmos toe! De tentoonstelling is een reprise van de succesvolle tentoonstelling ‘Dynamo’ in Parijs (2013), en komt tot stand in nauwe samenwerking met Grand Palais in Parijs.

In ruim negentig kunstwerken en onderverdeeld in twaalf thema’s als licht, beweging,structuur, ritme, straling, vibratie, instabiliteit, ruimtelijkheid, draaikolk (werveling), immaterialiteit, krachtvelden en kosmos laat de tentoonstelling een indrukwekkend overzicht van kinetische kunst zien; de geschiedenis en de diverse facetten en perspectieven die kunst tot bewegingskunst maken. Kunstenaars als John Armleder, Pol Bury, Alexander Calder, Jan van Munster, Ann Veronica Janssens, Philippe Decrauzat, Jeppe Hein, Anish Kapoor, Zilvinas Kempinas, Frantisek Kupka, Yayoi Kusama, Julio Le Parc, Francois Morellet, Jesus Rafael Soto en vele anderen zijn met werk vertegenwoordigd. 

waarneming 

Kinetische kunst speelt na de Tweede Wereldoorlog – als de kunst strijdt voor haar autonomie – een belangrijke rol in het de-materialiseren van de kunst. Kunst wordt pas kunst als de kijker haar waarneemt of ervaart. Ook in de huidige, postmoderne tijd waarin de performatieve kunsten een belangrijker plaats krijgen en alle zintuigen worden aangesproken, staan de bewegings- en de kijkervaring in veel kunstuitingen opnieuw centraal. Reden te meer om een tentoonstelling als Actie <-> Reactie te programmeren.