ALL YOU CAN ART 3
Atelier met IBB

14 juli 2018 – 26 augustus 2018
Hal
2
All You Can Art 2. Foto: Marco De Swart
Na twee succesvolle edities komt Instituto Buena Bista (IBB) Curaçao deze zomer voor de derde keer met ‘All you can Art’ naar de Kunsthal Rotterdam. All you can Art 3 is een atelier, tentoonstelling en Summerschool ineen, waarbij iedereen volgens het meester–gezel principe de kans krijgt om kunst te maken, te leren en te ontdekken.

IBB-oprichters en kunstenaars David Bade en Tirzo Martha maken dagelijks met verschillende ‘social practice’ kunstenaars en aanwezig publiek nieuw werk, dat een plek krijgt in de continu groeiende tentoonstelling. In All you can Art 3 komen naast de Summerschool diverse succesformules uit de eerdere edities terug zoals de DenkTanks en pre-masterclasses. Ook wordt de vorig jaar ingezette samenwerking met drie Rotterdamse partners in de zorgsector en het onderwijs voortgezet, waarmee Kunsthal en IBB bijzondere doelgroepen in het project laten participeren. Nieuw in All you can Art 3 is een mobiel atelier, dat de Rotterdamse wijken in trekt om meer mensen te bereiken en de uitwisseling van kennis en ontmoetingen tussen culturen te stimuleren. 

Zes weken lang houden David Bade en Tirzo Martha samen met voormalig ‘IBB Artists in Residence’ Liesbeth Labeur en Rieneke de Vries en alumni Elvis Chen en Roxette Capriles atelier in de Kunsthal. Ze maken samen met publiek en partners nieuwe kunstwerken en geven les aan de Summerschoolstudenten. Een open debatruimte waarbij ook kunstacademies worden betrokken, biedt ruimte voor DenkTanks en pre-masterclasses én gelegenheid om met elkaar in discussie te gaan. De sociaalmaatschappelijke component van All you can Art — het inzetten van kunst en verbeelding om verschillende nationaliteiten en doelgroepen dichter bij elkaar brengen — zorgt voor het uitwisselen van verhalen en ideeën tussen kunstenaars en tal van andere doelgroepen zoals bejaarden, dakloze jongeren, exverslaafden, vmbo-leerlingen, Summerschoolstudenten en publiek in de atelierruimtes in de Kunsthal. IBB wil talentontwikkeling voor iedereen op alle niveaus bereikbaar maken. 

Rotterdamse partners in zorg en onderwijs

Voor deze derde editie wordt de samenwerking met drie Rotterdamse partners — Stichting Laurens (ouderenzorg), Het Zuiderpark College (vmbo) en Antes (psychiatrie en verslavingszorg) — gecontinueerd. De kunstenaars realiseren bij één van de partners een extra atelier waar ze samen met bewoners, studenten of patiënten een paar weken gaan werken. In deze setting is ruimte voor uitwisseling van kennis, verhalen, culturen en vaardigheden. Ook de Summerschoolstudenten worden meegenomen in het artistieke proces en doen op diverse locaties ervaring op met werken in een sociale context. Zo werken de studenten aan hun vaardigheden in een groter referentiekader voor kunst en creativiteit. 

De wijken in met het mobiele atelier 

Naast de samenwerking met partners in zorg en onderwijs gaat ‘All you can Art’ deze editie nog een stap verder om mensen in Rotterdam te bereiken. Een mobiel atelier zal zich de hele zomer van plek naar plek verplaatsen, langs culturele evenementen in de stad of lokale initiatieven bij winkel- of buurtcentra in bijvoorbeeld de Afrikaanderwijk. Bewoners, voorbijgangers en evenementbezoekers worden geheel volgens IBB-gebruik benaderd en geënthousiasmeerd om samen aan kunstwerken in of aan het mobiele atelier te werken of van gedachten te wisselen. Dit mobiele atelier wordt bemand door verschillende kunstenaars, Summerschoolstudenten en deelnemers van de partnerlocaties. De activiteiten van het mobiele atelier zijn in de Kunsthal online te volgen.

Summerschool & toelating zaterdag 19 mei 2018 

Creatieve talenten vanaf 14 jaar van alle achtergronden en opleidingsniveaus kunnen zich inschrijven voor de ‘All you can Art Summerschool 2018’. Dertig talenten krijgen vanaf dinsdag 17 juli de kans om zich zes weken lang op artistiek gebied te ontwikkelen. Alle studenten gaan onder begeleiding van gerenommeerde kunstenaars experimenteren, meewerken en debatteren.  
De toelatingsdag voor de All you can Art Summerschool 2018 vindt plaats op zaterdag 19 mei. Aan de kandidaten wordt gevraagd een portfolio mee te nemen, een motivatie te schrijven en een toelatingswerk te maken dat ze kort mogen pitchen. Voor meer informatie over de Summerschool en toelating, kijk hier.

Kom naar de DenkTanks

Kunstenaar is een beroep
Donderdag 28 juni, 15.30 uur

Locatie: Zuiderpark College, Montessoriweg 26, 3083 AN Rotterdam
Toegang: gratis

Waar de Kunstacademies onderdeel zijn van het hoger beroepsonderwijs, is er in het voortgezet middelbaar beroeps onderwijs én het middelbaar beroeps onderwijs, nauwelijks aandacht voor het beroep van kunstenaar. Wat gebeurt er wanneer zowel het vmbo als het mbo ook vakken of zelfs opleidingen aanbieden die het beroep van kunstenaar onderwijzen? 
Denk en discussieer met ons mee!

In deze DenkTanks deelt onder andere kunstenaar David Bade van Instituto Buena Bista (IBB) zijn blik op deze onderwerp. IBB heeft vanuit Curaçao veel ervaring heeft met het voor-opleiden van VMBO-leerlingen die succesvol in het HBO terecht komen. Daarna vindt er een discussie plaats met het publiek, gemodereerd door Johan Gielen, hoofd Educatie en Publiek van de Kunsthal Rotterdam. 
Laat vóór woensdag 27 juni weten of je komt via educatie@kunsthal.nl

Impactmeting: wtf!?!
Dinsdag 21 augustus, 15.30 uur

Locatie: Kunsthal Rotterdam, Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam
Toegang: gratis

Deze denktank gaat over de vraag hoe we de ruimte kunnen behouden waarin de ontmoeting en de individuele ervaringen blijven tellen zonder dit meteen te moeten uitdrukken in cijfers. Welke manieren zijn er om de impact zichtbaar te maken? 
Laat vóór maandag 20 augustus weten of je komt via educatie@kunsthal.nl

Summerschool 2018

ALL YOU CAN ART 2016 & 2017

Met ‘All you can Art’ onderzoekt de Kunsthal nieuwe vormen van presentatie en stimuleert zij publieksparticipatie en talentontwikkeling. Eerdere projecten waren ‘do it (Kunsthal Rotterdam)’, ‘Kunsthal MaakMee’ en ‘All you can Art 1 en 2’. 

Pers

Kick off Summerschool. Foto: Laurens Delfshaven
Kick off Summerschool. Foto: Laurens Delfshaven
2.jpg
All you can Art 2, 2017. Foto: Marco De Swart
All you can art_logo rond_HR.png
Zuiderpark College_David Bade_23 juni 2017_AllyoucanArt2 (10).jpg
All you can Art 2, 2017. Foto: Marco De Swart
DENKTANKALLYOUCANART41.jpg
All you can Art 2, 2017. Foto: Marco De Swart