ALL YOU CAN ART 2
Atelier met IBB

17 juni 2017 – 27 augustus 2017
Hal
2
Opening All you can Art 2. Foto: Marco de Swart
All you can Art komt terug! Na de eerste editie in 2016 komt Instituto Buena Bista (IBB) Curaçao deze zomer voor de tweede keer naar de Kunsthal. All you can Art 2 is een tentoonstelling en open atelier, waar iedereen volgens het meester–gezel principe de kans krijgt om te maken, te leren en te ontdekken. IBB oprichters en kunstenaars, David Bade en Tirzo Martha, zijn samen met verschillende social practice kunstenaars dagelijks in het atelier aanwezig om met publiek kunst te maken.

De werken die in het atelier worden gemaakt krijgen een plek in de tentoonstelling, waardoor de tentoonstelling als een groeisculptuur in ontwikkeling blijft. In All you can Art 2 komen succesformules uit de eerste editie terug zoals de Summerschool en DenkTanks. Nieuw is de samenwerking met drie Rotterdamse partners waarmee Kunsthal en IBB bijzondere doelgroepen betrekken en aan zich binden. Ook de participerende rol van het publiek wordt deze editie belangrijker. All you can Art 2 is een vervolg op projecten waarin de Kunsthal nieuwe vormen van presentatie onderzoekt en publieksparticipatie en talentontwikkeling stimuleert. Eerdere projecten waren ‘do it (Kunsthal Rotterdam)’, ‘Kunsthal MaakMee’ en ‘All you can Art 1’.

Bij All you can Art 2 gaan bezoekers mee op reis door de wereld van Instituto Buena Bista. Interviews, statements, foto- en filmmateriaal geven context aan IBB als vooropleidings-instituut en plek voor hedendaagse kunst op Curaçao. David Bade en Tirzo Martha, voormalig IBB Artists in Residence Liesbeth Labeur en Rieneke de Vries, evenals alumni Elvis Chen en Roxette Capriles houden atelier in de Kunsthal, maken nieuw werk samen met publiek en partners, en geven les aan de Summerschool studenten. Naast de resultaten van het werkproces wordt bestaand werk van de kunstenaars in de tentoonstelling gepresenteerd. Een open debatruimte voor DenkTanks en pre-masterclasses biedt gelegenheid om met elkaar te discussiëren, over o.a. engagement en de rol van kunsteducatie. De conclusies die hieruit getrokken worden, spelen een centrale rol in de tentoonstelling en vormen handvaten voor de ontwikkeling van All you can Art en IBB. De Kunsthal is naast locatie voor All you can Art 2, ook als samenwerkingspartner intensief betrokken en committeert zich samen met IBB om het project te continueren met All you can Art 3 in 2018.

AYCASummerSchool-6.jpg
All you can Art Summerschool kick-off ,12 juli

Opening All you can Art 2

Hoe denk jij over het onderwerp 'engagement'? Waar begint het, waar eindigt het en welke rol kan kunst hierin spelen? Doe mee met de interactieve DenkTank tijdens de opening van 'All you can Art 2'. Ook onze samenwerkingspartners Stichting Laurens (ouderenzorg), HetZuiderpark College (VMBO) en Antes (psychiatrie en verslavingszorg) vertellen op welke manier engagement in hun organisatie verweven is. Met de statements die voortkomen uit de DenkTank gaan de kunstenaars en Summerschoolstudenten van 'All you can Art 2' aan de slag.

AANMELDEN

Summerschool 2017

Talentvolle jongeren van alle achtergronden en opleidingsniveaus worden uitgenodigd om zich in te schrijven voor de All you can Art Summerschool van 2017. Dertig talenten krijgen weer de kans om zich zeven weken lang op artistiek gebied te ontwikkelen door nieuwe kennis en technieken op te doen. Ook hier wordt gewerkt volgens het meester-gezel principe. Alle studenten gaan onder begeleiding van de kunstenaars experimenteren, meewerken en debatteren. De toelating van de All you can Art Summerschool vond plaats op zaterdag 13 mei 2017. Van de aspirant studenten werd gevraagd een portfolio mee te nemen en motivatie te schrijven, die ze in enkele minuten mogen pitchen. Studenten die deze toelating gemist hebben kunnen een e-mail sturen naar summerschool@kunsthal.nl

TOELATING SUMMERSCHOOL

All you can art_logo rond_HR.png

Bijzondere samenwerkingen

Om verschillende doelgroepen te bereiken gaat All you can Art 2 maar liefst drie Rotterdamse partnerships aan. Samen met Stichting Laurens (ouderenzorg), Het Zuiderpark College (VMBO) en Antes (verslavingszorg) wordt gewerkt op locatie en in de Kunsthal. De kunstenaars realiseren bij één van de partners een extra atelier waar ze samen met bewoners, studenten of patiënten een paar weken gaan werken. In deze setting is ruimte voor uitwisseling van kennis, verhalen, culturen en vaardigheden. Ook de Summerschool studenten worden meegenomen in het artistieke proces en gaan op de verschillende locaties ervaring opdoen met het werken in een sociale context. 

ALL YOU CAN ART 2016

Over Instituto Buena Bista

Het IBB is het in 2006 opgerichte centrum voor contemporaine kunst op Curaçao, onder leiding van kunstenaars  David Bade (Curaçao, 1970) en Tirzo Martha (Curaçao, 1965). Het IBB is een vooropleidingsinstituut en een plek voor hedendaagse kunst, die jonge talenten van het eiland scout, hen begeleidt en voorbereidt op de juiste vervolgopleiding in het creatieve veld. IBB is op Curaçao gelokaliseerd op het terrein van de actieve psychiatrische instelling – Klinika Capriles – en patiënten, leerlingen, amateurs en kunstenaars begeven zich onder elkaar, zodat er incidenteel en gepland wordt samengewerkt. Daarnaast faciliteert IBB vier ‘artist in residence’ ateliers waarbij Nederlandse en internationale gastkunstenaars en filmregisseurs lesgeven aan de jongeren, hun eigen project uitvoeren en altijd als voorwaarde een werk – ontstaan op het eiland – achterlaten voor de veelzijdige collectie van IBB. Inmiddels zijn circa veertig alumni IBB-ers aan een vervolgopleiding gestart, waar zij dankzij de steun van IBB en hun sterke portfolio’s zijn aangenomen. Kijk op de website van Instituto Buena Bista voor meer informatie.

PERS