Anthony Gormley
Between you and me

12 juli 2008 – 14 september 2008 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
2
De Kunsthal Rotterdam wijdt deze zomer voor het eerst in Nederland een tentoonstelling aan de internationaal vermaarde hedendaagse kunstenaar Antony Gormley.

De tentoonstelling markeert de aankoop van het werk Another Time II, dat permanent een plek krijgt op de rand van het dak van de Kunsthal. Tijdens de tentoonstelling maakt het beeld deel uit van het spectaculaire werk Event Horizon dat zich over twintig gebouwen aftekent tegen de skyline van Rotterdam.
In de monumentale daglichthal van Rem Koolhaas' gebouw plaatst Gormley twee van zijn prominente installaties Allottment II (1996) en Critical Mass II (1995), die samen bijna 100 ton wegen.

Between you and me

Antony Gormley's werk refereert aan de meest basale kunstvorm: het afbeelden van de mens. Zijn krachtige beelden maken ons bewust van de ruimte die we (letterlijk) in nemen. De basis van zijn oeuvre is de relatie tussen ‘binnen' en ‘buiten', de ruimte in en om het lichaam heen.
De tentoonstelling concentreert zich rond de installaties Critical Mass II en Allotment II, die beide een relatie aangaan met de architectuur van de Kunsthal. In zijn onderzoek van de begrenzing(en) van het lichaam gebruikt Gormley vaak afgietsels van zichzelf. Zoals het beklemmende werk Sense (1991) waarin hij zijn lichaam toont als een geconcentreerde stille ruimte opgesloten in beton. Critical Mass II is opgebouwd uit zestig gietijzeren afgietsels van Gormley's lichaam in verschillende houdingen. Allotment II bestaat uit driehonderd levensgrote betonnen elementen afgeleid van de maten van hetzelfde tal inwoners van Malmö. Het versteende landschap van bunkerachtige figuren geeft de bezoeker een haast claustrofobische ervaring.

Event Horizon

Voor Gormley is de (sociale) interactie van bezoekers met zijn werk essentieel. Daarom werkt hij regelmatig in de publieke ruimte. Voor Event Horizon plaatst Gormley binnen een straal van 1 km van de Kunsthal vijftien afgietsels van zijn lichaam op verschillende dakranden, waaronder die van het Museum Boijmans Van Beuningen, Erasmus MC, Hogeschool Rotterdam en de Euromast. De figuren ontregelen en verwarren de beleving van (toevallige) passanten en bezoekers in de openbare ruimte. Event Horizon is een beleving, een culturele attractie voor toeristen en Rotterdammers.

Speciale aandacht wordt besteed aan het project Exposure dat Gormley in 2008 realiseert in Lelystad. Exposure is een 25 meter hoge menselijke figuur die zittend op zijn hurken uitkijkt over het Markermeer.

Een buitengewone beleving
Trouw

Locaties Event Horizon

Kunsthal Rotterdam / Erasmus MC / Sophia Kinderziekenhuis /
Museum Boijmans van Beuningen / Nederlands Architectuur Instituut / Natuurhistorisch Museum Rotterdam / Euromast / Witte de With, TENT / Bilderberg Parkhotel / Wereldmuseum / Belasting & Douane Museum / Centrum Beeldende Kunst, Artoteek / Chabot Museum /
Hogeschool Rotterdam / Van Lanschot Bankiers /
Roei- en Zeilvereniging De Maas / Eendrachtsplein / Westzeedijk / Rozentuin Museumpark

Dans ontmoet Kunst

Op zondag 14 september tijdens het festival de Wereld van Witte de With is in de Kunsthal de interactieve dansvoorstelling In Mid-Air  te zien tussen de werken van Anthony Gormley. In Mid-Air verwijst direct naar de titel en het werk van Gormley: de ruimte tussen jou en mij.
De dansvoorstelling wordt gerealiseerd door Juxtapose, een jong dansgezelschap dat ervaring heeft dans te verbinden met kunst en cultuur.

Publicatie

Bij Veenman Publishers verschijnt een speciale publicatie over Event Horizon en Another Time II.
Galerie Thaddaeusz Ropac verzorgt de catalogus bij de reizende tentoonstelling (ISBN 2-910055-31-0).

Met dank aan

Mondriaan Stichting

Tentoonstellingsbeeld_Antony Gormley.jpg
2) Gormley, Allotment II,   foto Bob Goedewaagen - LR.jpg
3) Gormley_Critical Mass II, foto Bob Goedewaagen - LR.jpg
9 0028.jpg