Bettina Reims
Retrospectief

21 januari 2006 – 19 maart 2006 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
2
Voor het eerst in Nederland presenteert de Kunsthal Rotterdam een retrospectief van Bettina Rheims (Parijs, 1952), Frankrijks beroemdste hedendaagse fotografe. Een selectie van ruim 130 werken is samengesteld uit diverse series vanaf haar debuut Female Trouble (1981-1991) tot de recente reeks Shanghai (2003).

Op het eerste gezicht lijken de foto's van Bettina Rheims als die uit een glossy magazine. Als voormalig mode- en glamourfotografe beheerst ze deze manier van fotograferen perfect. Tegelijkertijd deformeert ze op subtiele wijze haar modellen zo dat op het tweede gezicht een verrassend of zelfs onbestemd beeld ontstaat.

Het voornaamste onderwerp van de foto's van Bettina Rheims is glamour - zonder enig sentiment, nostalgie of schoonheid. Sterren als Claudia Schiffer, Kylie Minogue, Angelina Jolie en Madonna poseerden voor haar camera. Toch gaan deze foto's niet over beroemd of bekend, maar over glamour an sich. De foto's van deze supersterren verschillen dan ook niet veel van die van onbekende verleidsters, strippers, winkelmeisjes en modellen in jarretelles of pikante lingerie. Het zijn geënsceneerde en fictieve portretten van ondeugende naakten, aanlokkelijke transseksuelen en naïef ogende meisjes met perfect egale en glanzende huid. In de kern van deze foto's gaat het namelijk om het altijd alert zijn. Het betreft immers een creatie van een illusie, dit is glamour - een spanningsveld tussen nep en echt. Daarnaast laat de tentoonstelling ook andere onderwerpen dan vrouwen zien, maar die op een vergelijkbare manier door haar zijn verkend, zoals de opgezette dieren van Animal en de Christusscènes van INRI.

Zaaloverzicht Bettina Reims.jpg

Publicatie

Bettina Reims, Retrospectief

Samenwerking

Galerie Jérôme de Noirmont, Parijs

Bettina Rheims, Paris - LR.jpg