Charlie Chaplin

1 oktober 2005 – 15 januari 2006 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
1
De wereld van de grootste filmkomiek ooit komt tot leven in de Kunsthal. Filmfragmenten, memorabilia en persoonlijke documenten tonen Chaplins engagement en hartverwarmende humor in het eerste complete overzicht van dit fenomeen.

Klassiekers als Modern Times en The Great Dictator zijn te zien, maar ook recentelijk ontdekte privé-films. De multimediale en groots opgezette familietentoonstelling geeft voor het eerst een compleet beeld van de universele en tijdloze kwaliteit van Charles Chaplin (1889-1977). Homevideo's uit het privé-leven van de acteur laten vingeroefeningen zien die hij later gebruikt in zijn speelfilms.

Het publiek leert Chaplin niet alleen kennen als acteur, maar ook als vader, echtgenoot en regisseur op foto's uit het tot nu toe grotendeels gesloten gebleven Keystone-album. De man van eenvoudige komaf met een klein snorretje en een aanzienlijke persoonlijke waardigheid, gekleed in een aansluitend colbertje, een wijde broek met een bolhoedje en een wandelstok lukt het in het dagelijks leven steeds weer vanuit een underdogsituatie zijn moeilijkheden te overwinnen. Zo stelt Chaplin met onovertroffen humor sociale en maatschappelijke problemen aan de kaak.

 

Van oorsprong is Chaplin een Britse vaudevilleacteur die in de tijd van het ontstaan van de bioscoopfilm in de Verenigde Staten de beroemdste filmster ter wereld wordt. Hoogtepunten uit zijn carrière zijn The Kid (1921), Pay Day (1922), City Lights (1931), Modern Times (1936), The Great Dictator (1940) en Limelight (1952). Zijn kracht is het mimespel. De stomme films zijn begrijpbaar voor iedereen overal ter wereld. Chaplin wordt zo de eerste megaster.

In de tentoonstelling is een filmmachine opgenomen, waarmee het principe van film tastbaar wordt gemaakt. Vijf seconden voor een camera dansen, levert veertig losse beelden op die samen een flipboekje vormen. Door snel te bladeren ziet de bezoeker zichzelf dansend terug.

Samenwerking

Musée Jeu de Paume, Parijs
Deichtorhallen, Hamburg

foto_308_2.jpg
foto_308_1.jpg