PIG 05049
Christien Meindertsma

21 juni 2008 – 28 september 2008 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
Wat gebeurt er na de slacht met een varken? Natuurlijk gaat een deel van het dier naar de vleesconsumptie, maar wat gebeurt er met de rest?

Ontwerpster Christien Meindertsma onderzocht drie jaar lang welke producten van een varken worden gemaakt. Haar speurtocht levert haar 187 producten op en leidt haar langs de tatoeëerder, tandarts, apotheker, boer en wapenspecialist. Bier, medicijnen, munitie, hartkleppen, remschijven en kauwgom; het zijn slechts enkele voorbeelden van producten waar delen, of zelfs minuscule deeltjes van een varken inzitten. Voor het eerst wordt de bijna chirurgische ontleding van één varken: PIG 05049 in de Kunsthal tentoongesteld met alle producten die daaruit voortkomen. De presentatie vormt de aanloop naar KunsthalKOOKT, Festival voor de Echte Smaak dat van 26 tot en met 28 september plaatsvindt.

Niet voor vegetariërs

PIG 05049 weegt 103,7 kilo, waarvan 54 kilo aan vlees. Dit levert de producten op die iedereen kent, zoals gehakt, riblap, achterham en varkenshaas. Meindertsma ontleedt de verspreiding van het varken en laat een verrassend beeld zien. Het Nederlandse varken komt na zijn dood uiteindelijk bij één bedrijf terecht en gaat van daaruit in delen de wereld over. Van de huid, botten, vlees, organen, bloed, vet en overige delen van het varken waaronder hersenen, hoeven, haar en staart worden tal van producten gemaakt. Sommige producten blijven dicht bij hun oorspronkelijke verschijningsvorm terwijl andere niet meer te herleiden zijn. De bekende gelatine uit de varkenshuid zit in drop en winegums, maar ook in kwarktaart en tiramisu. In de wapenindustrie dient diezelfde gelatine als geleidingsmiddel voor kogels. Varkensvet zit onder meer in antirimpelcrème en shampoo, informatie die fabrikanten overigens niet graag prijsgeven. Een lucifer dankt zijn stevigheid aan de lijm uit varkensbotten en porselein uit het as daarvan. Proteïne uit varkenshaar geeft brood zijn zachtheid, en de staart wordt gekookt opgediend in Jamaica. Alles aan het varken wordt opgegeten of verwerkt. En mocht er dan nog iets overblijven, dan wordt er groene stroom van gemaakt.

61 bullet - Christien Meindertsma, PIG 05049.jpg

Publicatie 

Bij FLOCKS van Christien Meindertsma is het fotoboek PIG 05049 verschenen (Engelstalig, 416 pagina's, ISBN 9789081241311, € 38,50)

34 cheesecake - Christien Meindertsma, PIG 05049.jpg
38 beer - Christien Meindertsma, PIG 05049.jpg