Tomáš Libertíny
Eternity

21 mei 2019 – 30 juni 2019 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
A
De bijenvolken die sinds najaar 2014 het dak van de Kunsthal bewonen, hebben een extra bijzondere taak. Zij werken mee aan het nieuwste kunstwerk van Tomáš Libertíny: ‘Eternity’.

Met behulp van de bijenkoningin lokt de kunstenaar het bijenvolk in een door hem vervaardigd geraamte en laat de circa 40.000 bijen vervolgens hun werk doen. Laag voor laag vullen zij de contouren van de constructie met bijenwas. Het eindresultaat, dat afhankelijk van het weer en de werklust van de bijen ontstaat, is een variatie op de beroemde buste van Nefertiti, koningin tijdens de 18e Dynastie van Egypte.

Het werk van Libertiny zit vol symboliek en zeggingskracht. Tegenover de buste plaatst hij zijn werk Martyr (2017), een foto van een dode honingbij die thema’s als opoffering en voorbestemming impliceert. Samen benadrukken de kunstwerken de eeuwig doorgaande levenscyclus van de kolonie van de honingbij.  

Artist Talk zondag 12 mei 14.00 uur

Op zondag 12 mei om 14.00 uur geeft kunstenaar Tomáš Libertíny een Artist Talk in het Auditorium van de Kunsthal over de totstandkoming van zijn werk 'Eternity'. Deze Artist Talk is Engelstalig. 

Over de kunstenaar

Tomáš Libertíny (1979, Slowakije) onderzoekt in zijn werk de relatie tussen natuur en technologie. Hij studeerde aan de Technische Universiteit Košice in Slowakije, de Universiteit van Washington in Seattle en de Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving in Bratislava. Na toekenning van de prestigieuze Huygens Scholarship volgde Libertiny het Masters-programma aan de Design Academy Eindhoven, waar hij in 2006 de titel Master of Fine Arts ontving. Zijn werk 'The Honeycomb Vase ‘Made by Bees’ (prototype) 2006' is volgens hetzelfde principe tot stand gekomen als zijn nieuwste werk 'Eternity' en is te zien in het MoMa in New York.

Over de bijen

Sinds 2014 leven er twee bijenvolken op het dak van de Kunsthal Rotterdam. De honingbij leeft in een kolonie waar vrouwelijke bijen de dienst uitmaken. Ze zijn allemaal dochters van de koningin en tegelijkertijd de werkers die de raten bouwen, het broed verzorgen, de bijenkast schoonhouden, en de koningin verzorgen. Zij bepalen wanneer er mannetjes (darren), nieuwe werksters of nieuwe koninginnen geboren moeten worden. De kolonie is dan ook ‘eeuwig’: de honingbijen regelen hun eigen opvolgers. 

Odin en Kunsthal: Meimaand Bijmaand

Het werk Eternity wordt gemaakt en tentoongesteld ter gelegenheid van Meimaand Bijmaand, een jaarlijkse samenwerking tussen Odin en de Kunsthal Rotterdam om het belang van de bij te benadrukken. De sculptuur komt op een duurzame manier tot stand, in samenwerking met imker Jos Willemse van de Odin Imkerij.

Artist Talk

IMG_7135.jpg
Tomáš Libertíny bezoekl met Odin imker Jos Willemse de bijenvolken op de Kunsthal.
Bijen.jpg
Tomáš Libertíny, ‘Eternity’, 2019, Kunsthal Rotterdam
Kunsthal Rotterdam is open!
Alleen online tickets. Boek nu je tijdslot. Lees hoe je samen met ons zorgt voor een fijn en veilig bezoek.
Boek nu