The Factory Set
Ron van der Ende

20 december 2014 – 26 februari 2015 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
3
Roll
2012
Met ‘The Factory Set' heeft de Kunsthal Rotterdam een primeur: bijna veertig werken van de Rotterdamse kunstenaar Ron van der Ende zijn voor het eerst bij elkaar gebracht voor een indrukwekkend overzicht naar aanleiding van zijn honderdste ‘bas-reliëf'.

Van der Ende is bekend van zijn monumentale geconstrueerde reliëfs, bijna platte sculpturen van onder meer auto's, gebouwen en ruimtecapsules. De beelden die hij samenstelt, zijn archetypen uit de (recente) geschiedenis, die voor iedereen herkenbaar zijn. Zijn werken laten symbolen van vooruitgang zien, maar ook natuurlijke vormen zoals kristallen en meer recent vluchtige voorwerpen zoals een gloeiend stuk hout en een lap vlees. De tentoonstelling biedt voor het eerst een fascinerende dwarsdoorsnede van zijn oeuvre - Van der Ende begon veertien jaar geleden met zijn bas-reliëfs -  waarin de consistentie van zijn werk, het ambachtelijke maakproces en de schoonheid ervan centraal staan. 

Met de hand gemaakt

De werkwijze van Ron van der Ende is nauwgezet en tijdrovend. Ieder werk bestaat uit een mozaïek van talloze stukjes dun gezaagd oud hout waar de originele verflaag nog op zit. Hij selecteert dit fineer op kleur en maakt het met de hand zorgvuldig op maat tot het precies past. De reliëfs zijn robuust van vorm en ogen van een afstand realistisch. Van dichtbij valt het kleurenpalet van het fineer echter in eindeloos veel schakeringen uiteen. Dan wordt het ruwe oppervlak zichtbaar van het gebruikte hout, dat met honderden spijkertjes is vastgezet. Door het nauwkeurig opgebouwd perspectief ontstaat een fascinerend ‘tromp- l'oeil' effect: vanwege het gezichtsbedrog lijken de werken de ruimte in te komen, terwijl ze in werkelijkheid slechts zo'n twaalf centimeter diep zijn. De meeste werken in de tentoonstelling zijn doorgaans niet in het openbaar te zien.

03_LunarOrbiter - LR.jpg
Lunar Orbiter (Apollo space capsule II), 2006

Publicatie

Tegelijkertijd met de tentoonstelling verschijnt het boek ‘The Factory Set', een Engelstalige monografie over de werken van Ron van der Ende en het achterliggende denk- en maakproces. Het luxe 272 pagina's tellende boek is door Van der Ende zelf vormgegeven in samenwerking met ZEE - strategie & ontwerp. Het boek is uitgegeven door Frame Publishers.

Exclusieve editie

Een exclusieve editie van dit boek is een kunstwerk op zich dat het boek omvat: een ambachtelijke kist, gemaakt van perenhout met half verdekte zwaluwstaartverbindingen en gezeefdrukte titels. De bovenkant is een schuifdeksel van fijn multiplex, voorzien van een gedetailleerd mozaïek in oud hout. Deze speciale editie is te koop in de winkel van de Kunsthal.

Pers

Vul uw gegevens in als u bestanden bij deze tentoonstelling wilt downloaden.

Open formulier