Favela Painting
Community Art for Social Change

2 maart 2019 – 12 mei 2019 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
7
De tentoonstelling ‘Community Art for Social Change’ van het kunstenaarscollectief Favela Painting presenteert de volgende stap in hun project in Santa Helena, Vila Cruzeiro in Brazilië. In 2008 voltooiden de initiatiefnemers Jeroen Koolhaas en Dre Urhahn samen met bewoners van Vila Cruzeiro een imposante schildering van vijfhonderd vierkante meter. Een fysiek symbool om vooroordelen over de sloppenwijken in Rio de Janeiro te bestrijden en op een positieve manier aandacht te krijgen. Nu, tien jaar later, is de verf van het ooit zo kleurrijke kunstwerk - door zonlicht, regenval en spelende kinderen - vervaagd en start Favela Painting een traject om het kunstwerk nieuw leven in de blazen.

Het kunstwerk moet wederom een uitnodiging worden om Vila Cruzeiro te bezoeken, bewoners te ontmoeten en een positieve boodschap uit te dragen. Het duo Koolhaas en Urhahn is in samenspraak met de wijkbewoners op zoek gegaan naar duurzame materialen en lokale oplossingen. Sinds 2017 wordt een groep vrouwelijke bewoners getraind in de techniek van mozaïek en is gestart met de immense taak om het vervaagde kunstwerk opnieuw, dit keer in mozaïek, te vervaardigen. Ook de omringende huizen worden ditmaal meegenomen. Deze worden ingepakt met gekleurd stucwerk en tegels en krijgen hiermee een speels uiterlijk, waarbij het lijkt alsof alle huizen met elkaar verbonden zijn. Het project zorgt, naast een visueel spektakel, voor werkgelegenheid en versterkt het sociale netwerk in de sloppenwijk. In de Kunsthal zijn vier mozaïekpanelen – fragmenten uit het kunstwerk – te bewonderen en is door middel van foto’s en video de making-of van het restauratietraject en de impact van community art in beeld gebracht.

Favela Painting

Het eerste Favela Painting-project vindt plaats in 2006, als kunstenaars Jeroen Koolhaas en Dre Urhahn een groot kunstwerk schilderen, samen met de lokale bewoners in Rio de Janeiro. Zowel de lokale als wereldwijde impact van dit project inspireerde hen om meerdere grootschalige community art-projecten te starten om sociale veranderingen teweeg te brengen.
 

Bekijk ook

rio cruzeiro 18 2_LR.jpg
Restauratieproject in Santa Helena, foto Jeroen Koolhaas
mosaic_LR.jpg
Restauratiewerkzaamheden in Santa Helena, foto Jeroen Koolhaas