Botero
Celebrate Life!

2 juli 2016 – 11 september 2016 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
1
Dancers, 2002
Met trots brengt de Kunsthal Rotterdam deze zomer een groot retrospectief van de wereldberoemde Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero (1932). Geselecteerd uit Botero’s eigen collectie laat de tentoonstelling een overzicht zien van de door hemzelf meest geliefde schilderijen uit zijn omvangrijke oeuvre. ‘Botero: Celebrate Life!’ brengt bijna honderd schilderijen, tekeningen en pastels en een enkel beeldhouwwerk bij elkaar, met als blikvanger een enorme ‘Caballo’, Botero’s bekende beeldhouwwerk van een paard.

Te zien zijn schilderijen van het op zijn jeugdherinneringen geïnspireerde leven in Latijns-Amerika en reproducties van klassieke meesters in de herkenbare Botero stijl. Ook stierenvechten en het circus zijn thema’s die in de werken aan bod komen. De kunst van Botero staat letterlijk bol van het Latijns Amerikaanse leven. De reusachtige, opgeblazen lichamen en voorwerpen lijken ondanks hun omvang gewichtloos en daardoor soms zelfs te zweven. Dit volume is een vast onderdeel van Botero’s werk en geeft zijn kunst iets overdadigs, met nu eens een komisch en dan weer een ontroerend effect. Bijzonder is de serie van vrouwelijke Santa’s, geïnspireerd op de iconische beelden van vrouwelijke heiligen. Botero verbeeldt hen als wereldse heldinnen, met betekenisvolle accessoires zoals een bijbel of kaars, waarbij hun aureool in verrassend contrast staat met de kledij en lichaamshouding.

Latijns Amerikaanse leven

‘Botero: Celebrate Life! laat zien hoe Fernando Botero een magische wereld schept vol personages en scenes uit het dagelijks leven, waar politiek en religie nadrukkelijk onderdeel van uitmaken. Hoewel zijn werk in eerste instantie licht en luchtig oogt, is ook de gewelddadige geschiedenis van zijn vaderland Colombia voelbaar. Zijn afkomst en achtergrond hebben Botero op een diepgaande manier beïnvloed, wat direct tot uiting komt in zijn werken van de president, executies en huilende weduwen en indirect in zijn schilderijen van feestende mensen, die met uitdrukkingsloze gezichten dansen onder het licht van kale peertjes.

 

005.jpg
The Vatican Bathroom, 2006, Fernando Botero

Latin Life Sundays!

Op de Latin Life Sundays geniet je iedere zondag vanaf 14.00 uur van muziek, dans, eten & cocktails, theater, circus en poëzie in de Kunsthal en het Museumpark. Voor meer informatie, klik hier

Activiteiten

Hommage aan oude meesters

Fernando Botero is een veelzijdig kunstenaar, die zowel put uit de Latijns-Amerikaanse traditie als uit de Europese kunstgeschiedenis. Zo brengt hij een hommage aan beroemde werken van oude meesters zoals Diego Velázquez, van Eyck en Piero della Francesca. De werken zijn een eerbetoon aan de kunstenaars die hij jarenlang bestudeerde en een ode aan de technieken, het vakmanschap en de esthetiek van de oude meesters. Religie is voor Botero een geliefd onderwerp. Op satirische wijze geeft hij commentaar in schilderijen van nonnen, kardinalen en pausen. Andere thema's in zijn werk proberen de magie van het dagelijks leven in Latijns Amerika te vangen. Zo tonen zijn werken van stierengevechten niet alleen de matador, maar ook zangers, musici, dansers en verschillende leden van de familie van de stierenvechter. Zijn stillevens tonen de vruchten en drankjes van het Zuid-Amerikaanse continent, met hun briljante kleuren en populaire delicatessen. En in zijn schilderijen met het thema circus herkennen we de komische en absurde houdingen, waarbij naast het altijd terugkerende volume ook het kleurgebruik heel bepalend is. 

Zie ook

Tentoonstellingscatalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt de beeldrijke catalogus Botero: Celebrate Life! 

Pers

Boek je tijdslot!
Alleen online tickets. Boek nu je tijdslot. Lees hoe je samen met ons zorgt voor een fijn en veilig bezoek.
Alle maatregelen op een rij