Here We Are!
Women in Design 1900 – Today

18 juni 2022 – 30 oktober 2022
Hal
2
Advertisement for Liisi Beckmanns Karelia lounge chair, 1966, courtesy of Zanotto SpA – Italy
Here We Are! Een viering van ruim honderd vrouwen die bepalend zijn voor design. Stap in een grootse en veelzijdige tentoonstelling van 120 jaar aan meubels, keramiek, glaswerk, juwelen, mode, grafische vormgeving en textiel. Bijzondere stukken uit de collectie van Vitra Design Museum vormen het uitgangspunt. Van Bauhauspioniers en het ontwerp van ruimtecapsule-interieurs, tot legendarische designklassiekers en vrouwen die op dit moment met hun duurzame innovaties hun vak hervormen. Ontdek in de Kunsthal een nieuwe visie op het verhaal van modern en hedendaags design.

Pioniers in de spotlight

Ontwerpen van pionierende vrouwen vanaf begin vorige eeuw krijgen in Here We Are! een verdiende plek in de spotlight. Iconische designs zoals Greta Magnussons ‘Grasshopper’ lamp, Liisi Beckmanns kleurrijke, plastic fauteuil en Cini Boeri’s glazen ‘Ghost chair’ zijn te zien. Andere highlights zijn modernistische stukken van de beroemde Charlotte Perriand, Eileen Gray en Clara Porset. Zij maakten hun legendarische ontwerpen in de schaduw van hun mannelijke collega’s. Maar ook minder bekende baanbrekende vrouwen worden uitgelicht. Louise Brigham publiceert in 1909 een vooruitstrevend boek over hoe zelf meubels te maken van gebruikte materialen. En we zien een zelden getoond tapijt van vernieuwer Gunta Stölzl: het eerste vrouwelijke afdelingshoofd van het Bauhaus.

Ontwerpen van de toekomst

Vrouwen verleggen tegenwoordig de grenzen van wat we design noemen en voor wie het wordt gemaakt. Duurzaamheid en de nieuwste technologieën zijn hierin leidend. Zo ontwikkelt de Duitse Julia Lohmann nieuwe materialen gemaakt van zeewier en kijkt de Nederlandse Christien Meindertsma kritisch naar productieprocessen. Haar Flax Chair is een biologische afbreekbare stoel van verstevigd vlas. Naast Dutch Design van onder andere Hella Jongerius, komen vrouwen en designcollectieven van over de hele wereld aan bod: zoals een stoel gebaseerd op de Indiase fietscultuur en een installatie - speciaal gemaakt voor de tentoonstelling - over persoonlijke ervaringen van designers van het Afrikaanse continent. Projecten uit social design, stedenbouwkunde en digitale mode geven ons tot slot een blik op de toekomst.

Pers

08_Women-In-Design-Cini-Boeri-Ghost-1987.jpg
Cini Boeri, Tomu Katayanagi Ghost, 1987 © Vitra Design Museum, Foto: Jürgen Hans
33_Women-In-Design-Lichtbildwerkstatt-Loheland-Sprung-Montage-1930.jpg
Lichtbildwerkstatt Loheland, Sprung, um 1930, Detail (© Loheland‐Stiftung Archiv)
Welkom
Een bezoek aan de Kunsthal begint met een starttijd
Boek hier je starttijd