Het einde van Europa
Ontmoeting langs de nieuwe oostgrens

23 april 2004 – 29 augustus 2004 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
4
Op 1 mei 2004 zal de oostgrens van de Europese Unie samenvallen met de buitengrenzen van Finland, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Slowakije en Hongarije. De oostgrens van Roemenië en Bulgarije worden in 2007 aan dit rijtje toegevoegd. Fotograaf Nicole Segers trok samen met journalist Irene van der Linde langs deze 5000 kilometers lange grens van noord naar zuid. Samen maakten ze een reisdocument over het leven langs deze nieuwe grens van Europa.

De fotodocumentaire laat zien wat zich afspeelt aan de uiterste rand van Europa, wie de bewoners alhier zijn, hoe de grens ingrijpt op hun leven en hoe de grens zelf eruit ziet. Het zijn landgrenzen die door de eeuwen heen bevochten zijn, opnieuw getrokken en weer verlegd. Als er één grens beweeglijk is, is het wel onze nieuwe oostgrens van Europa.

Reisdocument langs de nieuwe Europese oostgrens

Dat wat zich in Oost-Europa afspeelt, vindt in het foto-essay zijn weerslag: migratie, worstelende kleine boeren, armoede en werkloosheid, leeglopende stadjes, bergen waar smokkelaars en kluizenaars een onderkomen vinden, oude culturen, idealisten die de verlatenheid opzoeken.

Segers richt zich in haar werk vooral op de sfeer van de omgeving, op de details uit de alledaagse werkelijkheid die symbool staan voor grotere thema's. Ze interesseert zich voor de verborgen geschiedenissen die in het beeld besloten liggen.
De foto's van het zogenoemde fluwelen gordijn maken de kijker deelgenoot van de plekken aan de grens, het grensgebied en de mensen die daar leven.

Publicatie

Het einde van Europa, ontmoetingen langs de nieuwe oostgrens, Uitgeverij Lemniscaat 2004, ISBN 9056375822

foto_280_3.jpg
foto_280_2.jpg