Hollandse Heren
Een portrettengalerij door Milou Hermus

7 maart 2015 – 31 mei 2015 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
7
De Museumdirecteur
Beeldend kunstenaar Milou Hermus heeft in de afgelopen drie jaar achttien mannen geportretteerd. Mannen die haar fascineren, van ontwerpers en schrijvers tot museumdirecteuren. Mannen die ze jarenlang op afstand heeft bewonderd om hun stem, teksten of werk.

Om deze ‘Hollandse Heren' in haar atelier te krijgen en ze vervolgens in hun hemd te laten poseren, was een gedurfde onderneming. In een witte leegte zonder referenties, moeten ze het doen met wie zij zijn: een oogopslag, het trekken van de mond, de lichaamshouding, het staan, de taal van de handen. Deze kale, directe stijl heeft de Nederlandse portretkunst tot op de dag van vandaag gekenmerkt. De geportretteerde is wie hij is: niet meer en niet minder.

Hollandse portrettraditie

De tentoonstelling is gebaseerd op een Hollandse portrettraditie. In tegenstelling tot de geportretteerden uit de zeventiende eeuw die in hun overwegend zwarte kledij samenvallen met de donkere, non-descripte achtergrond, ontbreken bij deze portretten de attributen die refereren aan de status van de afgebeelde persoon. De levensechte schilderijen zijn ingetogen, sober en intiem. Milou Hermus heeft de Hollandse Heren vriendelijk doch beslist gevraagd hun tweede huid in te ruilen tegen een doodordinair hemd. Het lege witte doek biedt gelijkwaardigheid, geen referentiekader en het verraadt niets van hun vakgebied, welstand of maatschappelijke status. Hermus is bewust op zoek gegaan naar wat deze mannen onderscheidt, wat hen maakt tot wie zij zijn: hun uniciteit gekoppeld aan haar fascinatie. Onder de geportretteerden zijn de twee voormalige Kunsthaldirecteuren Wim van Krimpen en Wim Pijbes die nu, als portret weliswaar, weer even terug in de Kunsthal zijn.

Milou Hermus

Milou Hermus (Amsterdam) kwam op jonge leeftijd terecht op de Academie voor Kunst en Vormgeving St-Joost. In de afgelopen veertig jaar heeft Hermus veel geëxposeerd in galeries en musea in binnen- en buitenland. Ze heeft voor een groot aantal tijdschriften en dagbladen gewerkt en voor veel bedrijven ‘artwork' gemaakt. Daarnaast was zij (gast)docent aan diverse kunstacademies. Tijdens haar loopbaan heeft ze meerdere prijzen in ontvangst genomen zoals de Dutch Illustration prijs en de Art Directors prijs voor een serie tekeningen in het tijdschrift Avenue.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie 'Hollandse Heren. Een portrettengalerij door Milou Hermus'.

 

Pers

Vul uw gegevens in als u bestanden bij deze tentoonstelling wilt downloaden.

Open formulier

01_Milour Hermus_De Museumdirecteur_LR.jpg
De Museumdirecteur
02_Milou Hermus_De Elfstedentochtrijder_LR.jpg
De Elfstedentochtrijder