Kaveh Golestan 1950 - 2003
Fotograaf in Iran

6 december 2008 – 1 maart 2009 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
5
Kunsthal Rotterdam presenteert in samenwerking met het Prins Claus Fonds een selectie indringende zwart-wit foto's uit het omvangrijke archief van fotograaf Kaveh Golestan (1950-2003).

Wereldwijd kennen we Iran van de foto's van Golestan. In internationale kranten en tijdschriften berichtten zijn beelden over de Iraanse revolutie en de terugkeer van Ayatolla Khomeini, over de oorlog tussen Iran en Irak en de Koerdische vrijheidsstrijd. Golestan verliet zijn geboorteland nooit, ondanks de politieke oproer, de onderdrukking en de censuur.

De Iraanse Robert Capa

Waarheid

Golestan is ooggetuige van grote politieke gebeurtenissen. Tijdens de Iraanse Revolutie (1978-80) staat hij met zijn camera tussen de protesterende menigte op straat: brandende auto's, het leger van de Sjah en demonstranten die met stenen gooien. Het vindt op slechts enkele meters afstand van hem plaats. De ophef, de woede en het lawaai zijn voelbaar en bijna hoorbaar. Net als de rouwende vrouwen die zich buigen over hun slachtoffers.

2. Golestan -  Bijeenkomst van mullahs, Abadan, Iran, - LR.jpg

Hij verslaat de Iran-Irak oorlog (1980-88) en de Koerdische vrijheidsstrijd in foto's die dikwijls midden in de strijd of kort erna gemaakt zijn. Een vrouw met mitrailleur in haar handen staat bovenop een tank, een oudere man leunt peinzend op zijn geweer en rookt een sigaret. Golestans foto's tonen de recente geschiedenis van dit bijzondere en complexe land.

Publicatie

Kaveh Golestan 1950-2003, Recording the Truth in Iran (ISBN 978-3-7757-2045-9), Hatje Cantz Verlag

Met dank aan

Prins Claus Fonds, Den Haag

8.  Golestan - Gemaskerde militie, Khuzestan, Iran, 1980 - LR.jpg
3. Golestan - Zijn bezittingen, arbeider, Teheran, 1977 - LR.jpg