The Kids Are All Right
15 jaar Showroom MAMA

23 juni 2012 – 23 september 2012 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
1
Luuk Bode
The Kids Are All Right, 2012
De Kunsthal Rotterdam presenteert deze zomer met de tentoonstelling ‘The Kids Are All Right' vijftien jaar geschiedenis van Showroom MAMA. Dit Rotterdamse platform voor visuele cultuur onderzoekt de grens tussen beeldende kunst en populaire cultuur, en is een thuisbasis voor de jongste generatie beeldmakers, kunstenaars en publiek.

De Rotterdamse samenwerking tussen MAMA en de Kunsthal creëert een nieuw podium voor de jonge (inter)nationale kunstenaars en ontwerpers die sinds 1997 hun baanbrekende en spannende ideeën in MAMA realiseren. ‘The Kids Are All Right' toont een prachtige caleidoscoop aan uitingen geconcentreerd rond vijf pijlers uit de geschiedenis van MAMA waaronder comics, street art, kunstenaarscollectieven, publieksparticipatie en grafische vormgeving.

The Kids Are All Right

Showroom MAMA is in 1997 opgericht door Boris van Berkum. Als eerste kunstinstelling in Nederland biedt MAMA sinds eind jaren negentig ruimte aan beginnende kunstenaars, performers, vormgevers en jongeren uit de graffiti- en skateboardscene om hun talenten te ontwikkelen en de eerste stappen als kunstenaar te zetten. Met de vormgevers van 75B in de jaren negentig, het project Flyer'dam in 2007 en Abner Preis, Wayne Horse, Antistrot en Koen Taselaar in het recente verleden, bevat de tentoonstelling talrijke kunstenaars die dankzij MAMA (inter)nationaal zijn doorgebroken. Ook is werk opgenomen van grote namen zoals Shepard Fairey, Jemima Brown & Dolly, street artist Miss Van, en van rijzende sterren zoals Rafäel Rozendaal en Tala Madani, die recent de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2012 won. Maurer United Architects, die in 2000 hun carrière bij MAMA begonnen, tekenen voor het speciale tentoonstellingsontwerp waarin de highlights en mijlpalen van MAMA gepresenteerd worden.

Talentontwikkeling

Talentontwikkeling speelt een belangrijke rol in de samenwerking tussen Showroom MAMA en de Kunsthal. MAMA betrekt altijd Rookies, jonge vrijwilligers tussen 16 en 26 jaar, bij haar activiteiten om werkervaring op te doen in het culturele veld. Speciaal voor de tentoonstelling The Kids Are All Right is een Rookies-team samengesteld en gekoppeld aan medewerkers van de Kunsthal. Deze Rookies helpen mee met de verschillende aspecten van de tentoonstelling zoals research, communicatie, educatie en opbouw. Tijdens de tentoonstelling begeleiden zij de verschillende publieksactiviteiten.

Creall Clay Dee Day

Bezoekers van jong tot oud kunnen deelnemen aan Creall Clay Dee Day, een eerder uitgevoerd zeer succesvol MAMA-project. In Creall Clay Dee Day werkt iedereen mee aan de ontwikkeling van een groot miniatuurlandschap van klei waar voor allerlei creaties ruimte is, van figuurtjes tot auto's, van spoken tot dino's en van hamburgers tot palmbomen. Een selectie van de gemaakte kunstwerken uit het kleurrijke kleilandschap zal online te zien zijn. 

Deelnemende kunstenaars o.a.:            

75 B, Antistrot, Asgar/Gabriel, Arno Coenen, Johan Boer, Jemima Brown, Dogs of $hame, Nare Eloyan, Shepard Fairy, Gyz la Rivière en Fleur Kolk, Risk Hazekamp, Wayne Horse, Humobisten, Tala Madani, Stephan Marx, MSLM, Jan van Nuenen, O.O.N.A., Adriaan van der Ploeg, Abner Preis, Rafaël Rozendaal, Hidde van Schie, Mariusz Tarkawian, Koen Taselaar, Ryan Trecartin, Miss Van, Ola Vasiljeva, Jasmijn Visser, Vrienden van Lee, Martin C. de Waal, Philippe van Wolputte en Yasumasa Yonehara.

07-Antistrot, Zonder titel, 2005.jpg.jpg
Antistrot, Zonder titel, 2005

Publicatie

Naast de tentoonstelling wil Showroom MAMA ter gelegenheid van haar vijftienjarig bestaan een boek uitbrengen dat inzicht geeft in de dynamiek en werkwijze van MAMA door de jaren heen. Het boek zal een spannend overzichtswerk zijn dat recht doet aan MAMA's roemruchte verleden, maar ook kijkt naar de toekomst. 

Zie ook

02-Rafael Rozendaal, Self-portrait with tattoo,2006.jpg
Rafaël Rozendaal, Self portrait on Sunset Boulevard, 2007
04-Martin C. de Waal, Untitled, 2001.jpg
Martin C. de Waal, Untitled, 2001
05-Asgar&Gabriel, bones and all,2008-09.jpg
Asgar&Gabriel, Bones and All, 2008-09