Maaskant getekend

16 november 2018 – 2 december 2018 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
6
Tien Rotterdamse kunstenaars geven in de tentoonstelling ‘Maaskant getekend’ een impressie van één van de vele gebouwen van architect Hugh Maaskant die de stad rijk is. Georg Bohle, Ronald Cornelissen, Inge Aanstoot, Nazif Lopulissa, Pim Palsgraaf, Sandro Setola, Sandim Mendes, Marcha van den Hurk, Marcel Swint en Eveline Visser hebben met hun persoonlijke blik een Maaskantgebouw getekend. Een opdracht, ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Maaskantprijs, waarmee het Stadsarchief en CBK Rotterdam een oude traditie van stadstekenaars nieuw leven inblazen.

Artistieke interpretatie

Het resultaat is een serie van tien tekeningen waarin naast de herkenbaarheid de eigen artistieke interpretatie centraal staat. Zo ziet Georg Bohle het Groot Handelsgebouw als een plek waar de handelaren in zwarte pakken als bezige bijen het gebouw bestormen. En Eveline Visser legde de Euromast vast als een droomproject van de architect zelf, geschilderd als een spaceshuttle te midden van wolken, als uiting van de American Dream in de jaren ’60, toen de Euromast werd gebouwd.

Rotterdam de ideale inspiratiebron

Tot eind jaren 80 gaf het Stadsarchief Rotterdam jaarlijks opdrachten aan tekenaars om de veranderingen in de stad vast te leggen. In de eerste decennia van de Rotterdamse wederopbouw hielden veel kunstenaars zich al bezig met het vastleggen van de veranderingen in de stad. Rotterdam was wat dat betreft de ideale inspiratiebron.

Maaskant als wederopbouwarchitect

De Rotterdamse architect Hugh Maaskant leverde een belangrijke bijdrage aan de wederopbouw van Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. Hij ontwierp onder andere het Groothandelsgebouw, het Hilton Hotel, de Euromast, de flatgebouwen aan de Lijnbaan en - zijn laatste grote schepping - het Adriaan Volkerhuis aan de Maasboulevard. Maaskant had groot respect voor diegenen die in staat waren hun kennis van en liefde voor de bouwkunst over te dragen en te propageren. Om deze soort activiteiten te belonen, richtte hij in 1976 de Stichting Rotterdam-Maaskant op.

De tekeningen worden na de tentoonstelling opgenomen in de collectie van het Stadsarchief Rotterdam.

Kunsthal Rotterdam is open!
Alleen online tickets. Boek nu je tijdslot. Lees hoe je samen met ons zorgt voor een fijn en veilig bezoek.
Boek nu