Magnetisch Noorden
Canadese landschappen 1910-1940

11 september 2021 – 9 januari 2022
Hal
1
De betovering van het noorderlicht, idyllische uitgestrekte landschappen en indrukwekkende vergezichten op het noordpoolgebied. Kunsthal Rotterdam toont magistrale Canadese schilderkunst uit 1910 tot 1940 die in het thuisland ongekend populair is maar in Nederland nauwelijks bekendheid geniet.

Een mythisch beeld van Canada

‘Magnetisch Noorden’ presenteert ruim tachtig magische schilderijen en dertig schetsen van de Canadese modernisten. Deze kunstenaars trekken aan het begin van de twintigste eeuw ver weg van drukke steden, diep de natuur in. Zij experimenteren en zoeken naar een nieuwe beeldtaal, passend bij het groeiende en veranderende Canada van hun tijd. Het befaamde collectief van landschapsschilders, de Group of Seven en hun inspirator, kunstenaar Tom Thomson, scheppen in hun schilderijen een bijna mythisch, verheerlijkt beeld van Canada. Een voorstelling van een onontgonnen gebied, voorbijgaand aan de realiteit van de oorspronkelijke bewoners van het land en de rappe bevolkingsgroei en industrialisatie.

In het hart van de tentoonstelling biedt foto- en videomateriaal een kritisch perspectief op de schilderijen. Gezien vanuit de First Nations geeft deze documentatie de context van de historische verhalen die aan de beroemde schilderijen ontbreken. Onderdeel van de tentoonstelling is bovendien tijdgenoot Emily Carr, bekend om haar schilderijen met aandacht voor de inheemse bevolkingsgroepen van Canada in de vroege twintigste eeuw.

Kunsthal Rotterdam gaat met deze tentoonstelling een internationale samenwerking aan met Art Gallery of Ontario, Toronto, National Gallery of Canada, Ottawa en Shirn Kunsthalle in Frankfurt.

Kunsthal Rotterdam tijdelijk gesloten
Volg ons op instagram en facebook voor een dagelijkse dosis inspiratie!
Volgen