Michael Kvium
Circus Europa

8 februari 2018 – 6 mei 2018 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
1
Michael Kvium, Stand Up Comedy, 2016. Foto: Anders Sune Berg
De Deense kunstenaar Michael Kvium is bekend van zijn figuratieve beeldtaal waarin existentiële thema's van het mens-zijn aan bod komen. In de tentoonstelling ‘Circus Europa’ — met het circus als metafoor van onze tijd — beeldt Kvium een wereld van entertainment af, waar zelfs het meest serieuze nieuws wordt gekenmerkt door sensatie en drama. Kvium focust op de situatie in Europa en schetst het politieke toneel en het dagelijkse leven als in een circus-show. Hij trekt het publiek de circusring in, te midden van de gekte en waanzin. De theatraal opgezette tentoonstelling biedt — in een totaalinstallatie — een breed palet aan nieuwe werken, bestaande uit schilderijen, films en sculpturen.

Circus Europa

Michael Kvium stelt in zijn werk ongemakkelijke vragen. Met scherpe ironie en grove humor legt hij de absurditeiten in onze samenleving bloot. In de tentoonstelling reflecteert Kvium op onze blindheid en het gebrek aan actie ten aanzien van de stand van zaken in Europa en in de wereld, met issues als nepnieuws, vluchtelingencrises en het klimaat. Volgens Kvium is ‘Circus Europa’ een realiteit, en zijn antwoord daarop is niet aardig of decoratief. Zijn schilderijen worden bevolkt door tragikomische circusartiesten die de bezoeker vermaken met hun domme en ziekelijke trucs, zoals de falende circusartiest met een groot speelgoedpaard rond zijn middel of de man met hoge hoed en te grote broek, die opwinding wil opwekken over wat de broek onthult.

The building is falling down and we’re talking about furnishings
- Michael Kvium

Politiek en maatschappij

Het drieluik ‘The Beach of Plenty, 2017’ — het grootste schilderij in de tentoonstelling — toont een strand met toeristen, waar een vluchtelingenboot aankomt en een man vecht voor zijn leven in de branding. De mensen kijken toe, maar niemand helpt of reageert. Kviums drijfveer om te schilderen is als een protest tegen zijn eigen toenemende hulpeloosheid over de teloorgang van waardigheid en het menselijke falen om de huidige wereldproblematiek aan te pakken.

Michael Kvium 

Michael Kvium (1955, Horsens, Denemarken) woont en werkt in Spanje en Denemarken. Na zijn studie aan de Koninklijke Deense kunstacademie in Kopenhagen verwerft hij al snel een belangrijke positie in de Scandinavische kunstwereld én in het internationale kunstcircuit. Vanaf het begin van zijn carrière werkt Kvium veel met theater en performance. Deze aspecten spelen in zijn schilderijen nog steeds een belangrijke rol, omdat hij met zijn werk een dialoog wil aangaan met de kijker. Kvium’s werk wordt veelvuldig tentoongesteld, recent onder meer in Zweden (2015, Dunkers Kulturhus), in Denemarken (2014, ARoS Aarhus Art Museum) en in China (2012, Red Brick Museum, Beijing). Kvium’s werk wordt veelvuldig tentoongesteld, recent onder meer in Denemarken (2017, ARKEN Museum voor Moderne Kunst), in Zweden (2015, Dunkers Kulturhus) en in China (2012, Red Brick Museum, Beijing). Voor het eerst is een uitgebreide selectie werken in Nederland te zien. 

Tentoonstellingscatalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt de Engelstalige catalogus ‘Michael Kvium: Circus Europa', uitgegeven door ARKEN Museum Of Modern Art.
De catalogus kost €18,- en is te koop in de Kunsthal winkel.

 

 

Pers

Meer Kvium

Michael Kvium, Illusion, 2016. Foto Anders Sune Berg.jpg
Michael Kvium, Illusion, 2016. Foto: Anders Sune Berg
Michael Kvium i atelieret, 2016. Foto Ken Hermann.jpg
Michael Kvium in zijn atelier, 2016. Foto: Ken Hermann
Kunsthal Rotterdam is open!
Alleen online tickets. Boek nu je tijdslot. Lees hoe je samen met ons zorgt voor een fijn en veilig bezoek.
Boek nu