Playboy Cartoons uit de jaren '50 en '60

27 januari 2001 – 8 april 2001 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
4
In januari wijdt de Kunsthal Rotterdam een expositie aan de Amerikaanse Playboy-cartoons uit de beginperiode van het magazine. De tentoonstelling omvat 146 originele tekeningen van 13 cartoonisten uit de jaren vijftig en zestig.

Cartoons uit de beginjaren van Playboy

Het werk laat een grote verscheidenheid aan onderwerpen en stijlen zien, die de tijdgeest van de beginjaren van Playboy verbeelden. Anders dan cartoons in de meeste Nederlandse bladen, tonen de tekeningen een opbouw die vaak bestaat uit een scène met daaronder enkele puntige zinnen die de pointe van het beeld moeten onderstrepen. Ook korte stripverhalen in een meer traditionele vorm verschenen in het blad. Altijd zijn zowel het beeld als de tekst van wezenlijk belang voor de clou van het verhaal. Omdat enkel originele tekeningen op de tentoonstelling getoond worden, krijgen de voorstellingen een extra dimensie. De wassing van de kleuren en de arcering van het potlood verlenen de scènes een levendigheid die de cartoons in gedrukte vorm missen. Bovendien zijn de meeste originelen buitengewoon kleurrijk.

Progressief

November 1953 verscheen in de Verenigde Staten de eerste uitgave van Playboy met als belangrijkste motto 'to give the American male a few extra laughs '. De cartoons speelden hier een grote rol in. Behalve pikante voorstellingen die aansluiten bij het beeld dat er van het blad bestaat, snijden de cartoons ook sociale thema's aan. Daarbij namen ze niet zelden een progressief standpunt in. De tekenaars provoceerden en bekritiseerden niet alleen de traditionele rolpatronen, maar ook actuele maatschappelijke situaties. De tekenkunst was de maatstaf en de cartoonisten konden vrij over de onderwerpen en vormgeving beslissen.

Samenwerking

Instituut für Kulturaustausch Tübingen, Duitsland.

Playboycartoon_LeidseCourant.png