Rudolf Steiner
Alchemie van het alledaagse

13 september 2014 – 11 januari 2015 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
1
West-façade van het tweede Goetheanum, 1923
foto Thomas Dix 2010
Voor het eerst in Nederland presenteert de Kunsthal een overzicht van het veelomvattende oeuvre van Rudolf Steiner (1861-1925). Steiner is één van de meest invloedrijke en veelzijdige hervormers van de twintigste eeuw.

Zijn gedachtegoed is nog springlevend. Steiner was een inspiratie bron voor vele kunstenaars zoals Piet Mondriaan, Wassily Kandinsky en Joseph Beuys en is dat nog steeds voor hedendaagse kunstenaars en designers als Olafur Eliasson en Konstantin Grcic. De tentoonstelling laat een rijke verzameling van meubels, maquettes, sculpturen en ‘blackboard' tekeningen zien en biedt een fascinerend inzicht in zijn leven, werk en wijdverbreide gedachtegoed.

Vernieuwende ideeën

Eind negentiende eeuw presenteert Steiner zijn ideeën als een universele leefwijze waarin wetenschap, kunst en spiritualiteit samensmelten. In Steiners visie heeft alles met alles te maken; het planetaire stelsel beïnvloedt de groei en bloei van de natuur en het welzijn van de mens, en de mens moet zich hiervan bewust zijn. Hij ontwikkelt de antroposofische leer, die uitgaat van de vrije ontplooiing van de mens door onderzoek, innerlijke scholing en de verbinding van het aardse met het geestelijke. Steiner zet zijn artistieke en filosofische inzichten in om het dagelijks leven op een praktische manier te verbeteren. Zijn vernieuwende ideeën trekken, naast soms stevige kritiek, veel volgelingen aan. Ruim een eeuw later werken wereldwijd honderden vrijescholen en vele gezondheidsklinieken, boerderijen en financiële instanties volgens zijn antroposofische grondbeginselen.

01_Rudolf Steiner blackboard tekening_Hoe verder de mens zich van de aarde verwijdert CAROUSSEL.jpg
Blackboard tekening ‘Hoe verder de mens zich van de aarde verwijdert..’, 20 april 1923

Intrigerende wisselwerking

De tentoonstelling in de Kunsthal plaatst Steiner in de context van zijn tijd, waarin nieuwe kunststromingen en natuurwetenschappelijke ontdekkingen elkaar in hoog tempo opvolgen.
Te zien is hoe Steiner onder deze invloeden zijn ideeën vormt en met de wereld deelt. Aandacht is er voor de intrigerende wisselwerking met beroemde tijdgenoten als Friedrich Nietzsche, Franz Kafka, Piet Mondriaan, Wassily Kandinsky en Frank Lloyd Wright. Daarnaast toont ‘Alchemie van het alledaagse’ hoe Steiner een geheel nieuwe ‘organische’ esthetica in architectuur en design ontwikkelt. De meubels en gebouwen met de natuurlijke vormen die zo kenmerkend zijn voor Steiners werk, tonen een duidelijke parallel met hedendaags design van kunstenaars, vormgevers en architecten als Olafur Eliasson, Ronan & Ewan Bouroullec en het Rotterdamse bureau 24H Architecture. 

09_Konstantin Grcic_Chair One 2001 ©Vitra Design Museum foto Andreas Sütterlin.jpg
Konstantin Grcic, 'Chair One', 2001

De tentoonstelling is een samenwerking met het Vitra Design Museum in Weil am Rhein, met bruiklenen en medewerking van het Rudolf Steiner Archief en de kunstcollectie van het Goetheanum. ‘Rudolf Steiner. Alchemie van het alledaagse' wordt mede mogelijk gemaakt door alle deelnemers van de BankGiro Loterij (de cultuurloterij van Nederland), Kulturstiftung des Bundes, Dr. Hauschka Cosmetics, Weleda, Iona Stichting, Van Leeuwen Van Lignac Stichting, Elise Mathilde Fonds en het Breeman Talle Fonds (beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds).

Pers

Vul uw gegevens in als u bestanden bij deze tentoonstelling wilt downloaden.

Open formulier

Welkom
Een bezoek aan de Kunsthal begint met een starttijd
Boek hier je starttijd