Shine Heroes
Federico Estol

21 mei 2022 – 11 september 2022
Hal
5
Vanaf 21 mei presenteert Kunsthal Rotterdam de tentoonstelling Shine Heroes van de Uruguayaanse fotograaf Federico Estol (1981). Shine Heroes toont het verhaal van schoenpoetsers uit de Boliviaanse hoofdstad La Paz en voorstad El Alto. Gekenmerkt door karakteristieke skimaskers en skibrillen trekken zij dagelijks met duizenden de stad in om geld te verdienen. De vermommingen verzekeren hun anonimiteit - zo houden vele schoenpoetsers hun werkzaamheden verborgen omdat er door de samenleving op hen wordt neergekeken - en dragen tegelijkertijd bij aan een gedeelde identiteit en zichtbaarheid in het stedelijke landschap. Met Shine Heroes verandert Estol het bestaande narratief rondom de schoenpoetsers. Hij portretteert hen als superhelden en herdefinieert hiermee de positie van deze gemarginaliseerde groep binnen de maatschappij.

Voor zijn fotoserie werkt Estol drie jaar lang samen met een groep van zestig schoenpoetsers: mensen van alle leeftijden en achtergronden die zijn genoodzaakt schoenen te poetsen om rond te komen. Ze zijn verbonden aan de sociale organisatie Hormigón Armado, die hen helpt bij het verdienen van wat extra inkomen door de uitgave van een maandelijkse straatkrant. Estol besluit in nauwe samenwerking met de schoenpoetsers een speciale editie van deze krant uit te brengen, waarin hij aan de hand van een participatief proces hun verhaal opnieuw vertelt. Hij bevraagt hiermee de relatie tussen fotograaf en onderwerp, en verkent de maatschappelijke kracht die fotografie kan hebben.

Superkrachten 

Met een beeldtaal die verwijst naar graphic novels en stripboeken worden de schoenpoetsers door Estol neergezet als Shine Heroes. De stedelijke omgeving van La Paz, en de lokale architectuur in El Alto vormen het decor voor de actiescènes en portretten waarin zij trots en onbevreesd poseren voor de lens van Estol. De dagelijkse attributen van de schoenpoetsers, zoals spiegeltjes en borstels, dienen niet meer als gereedschap, maar worden een manier om als superhelden met elkaar te communiceren.

Federico Estol 

De Uruguayaanse fotograaf Federico Estol (1981) is afgestudeerd aan het Centrum voor Beeld en Multimediatechnologie aan de Polytechnische Universiteit van Catalonië, BarcelonaTech. Hij is geselecteerd voor internationale fotografiefestivals waaronder The Circulation(s) Festival (2022), Format Festival (2021), en Brighton Photo Fringe Festival (2020) en heeft met zijn werk al verschillende prijzen mogen ontvangen zoals de Latin American Photobook award van Centro de Fotografía de Montevideo (2014). Daarnaast is Estol artistiek directeur van het SAN JOSÉ FOTO festival in Uruguay.

Boek hier je ticket!

PERS

Zie ook

2.jpg
Two female shoe shiners beginning the working day, La Paz Bolivia, 2018 © Federico Estol
4E5A7754.jpg
Three shoe shiners starting working in the el Prado street, La Paz Bolivia, 2018 © Federico Estol
3. Shine hero running, Federico Estol, 2018.jpg
The shine hero running to the city of La Paz from El Alto City, La Paz Bolivia, 2018 © Federico Estol
Welkom
Een bezoek aan de Kunsthal begint met een starttijd
Boek hier je starttijd