S.H.O.E.S.
Over hoge hakken en echte liefde

1 februari 2014 – 11 mei 2014 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
1
Vivienne Westwood, Court shoes
1993, Collectie Bata Shoe Museum
In de Kunsthal Rotterdam is dit voorjaar het design van de damesschoen vanaf 1900 tot nu te bewonderen. ‘S.H.O.E.S' - Sexy Heels or Easy Sandals- toont bijna 450 schoenen van coryfeeën onder wie schoenontwerpers André Perugia en Salvatore Ferragamo, internationale ‘sterontwerpers' zoals Manolo Blahnik en Christian Louboutin, en van hedendaags én jong aanstormend talent.

Schoenen als ware kunstwerken en op hoogambachtelijk niveau gemaakt: van Victoriaanse laarzen tot aanlokkelijke muiltjes en van pumps tot de meest futuristische creaties. De ongelofelijke variatie en creativiteit van talrijke schoenontwerpen is een lust voor het oog en maakt de tentoonstelling S.H.O.E.S. tot een onweerstaanbare ‘must-see' voor iedereen met een passie voor mode en design.

Van praktisch ontwerp tot statussymbool

Door de jaren heen doen afwisselend de zweefhak, open hiel, plateauzool, enkelbandjes, strikken en andere decoraties hun entree in het modebeeld. Ontwerpers experimenteren voortdurend met verschillende vormen, materialen, kleuren en comfort. Kruisbestuivingen en terugblikken op voorgaande modebeelden gaan hand in hand met nieuwe experimenten. De elegantie van de damesschoen wordt steeds verder opgerekt en de hoogte van de hak stijgt naar wel 15 cm. Vernieuwende technologieën en materialen zoals microvezels, elastische en synthetische materialen zorgen voor extreme vormen en soms ook sterk erotisch geladen schoenen. Door de opkomst van ‘couturier' modehuizen en hun ontwerpers ontwikkelt de damesschoen zich van verleidingsobject naar ultiem statussymbool. Zoals actrice Sarah Jessica Parker in Sex and the City zweert bij haar Manolo Blahniks, zo begeren veel vrouwen nieuwe schoenen tot verliefdheid aan toe.

Juweeltjes uit gerenommeerde collecties

Vele juweeltjes uit gerenommeerde collecties zijn in de tentoonstelling S.H.O.E.S. - een samenwerking met Modemuseum Hasselt - opgenomen, zoals Perugia's surrealistische ontwerp "Hommage à Braque' (1931) uit de collectie van het Musée Internationale de la Chaussure in Romans en de eerste sandaal met plateauzool die Ferragamo in 1938 ontwierp voor actrice Judy Garland. Uiteraard is ook Roger Vivier vertegenwoordigd als de uitvinder van de stilettohak in 1954. Van collecties dichterbij huis zijn prachtige ontwerpen te zien zoals de transparante plastic pump (1960) van Beth & Herbert Levine uit de collectie van Modemuseum Hasselt, en de kleurrijke stilettohak (1985) van Charles Jourdan uit de collectie van het Nederlandse Leder en Schoenen Museum Waalwijk. Deze grote meesters onder de schoenontwerpers worden uitgelicht evenals in eigen land Jan Jansen, die al sinds begin jaren zeventig tot de internationale top behoort. Ook bekende hedendaagse ontwerpers uit Nederland en België komen in S.H.O.E.S. ruimschoots aan bod onder wie Rem D. Koolhaas, Jan Taminiau en jonge talenten Katrien Herdewijn en Nienke van Dee (winnaar Global Footwear Design Award 2013).

14 - René van den Berg en Karin Janssen, Bits & Pieces, 2012, © A SHOE CAN BE.jpg
René van den Berg en Karin Janssen, Bits & Pieces, 2012

De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met Modemuseum Hasselt (bewerking van ‘InHer Shoes', 2009, curator Kenneth Ramaekers) en de schoenen zijn afkomstig uit collecties van Modemuseum Hasselt, Musée Internationale de la Chaussure (Romans), Museo Salvatore Ferragamo (Florence), Bata Shoe Museum (Toronto), Nederlands Leder en Schoenen Museum (Waalwijk) en Nationaal Schoeisel Museum (Izegem, België).

01 - EllenVerbeek, 2008 © Ellen Verbeek.JPG
Ellen Verbeek, 2008

Pers

Vul uw gegevens in als u bestanden bij deze tentoonstelling wilt downloaden.

Open formulier

Boek je tijdslot!
Alleen online tickets. Boek nu je tijdslot. Lees hoe je samen met ons zorgt voor een fijn en veilig bezoek.
Alle maatregelen op een rij