Sil Krol
Inertia

22 februari 2020 – 31 mei 2020
Hal
6
Momenteel bouwt kunstenaar Sil Krol aan zijn kinetische installatie, dit is vanaf buiten te aanschouwen. Voor ‘Kunsthal Light #22’ laat Sil Krol zich inspireren door de architectuur van de Kunsthal. Als Rotterdammer fietst Krol met regelmaat in volle vaart de hellingbaan af die dwars door het gebouw loopt. In ‘Inertia’ bootst hij dat overweldigende gevoel van loslaten na. Een enorme rode bal rolt - op dragers hoog in de ruimte - versnelt naar beneden en kaatst vertraagd weer terug tot hij daadwerkelijk tot stilstand komt. In dit werk speelt Krol met het krachtenspel tussen massa, beweging en energie. Hij daagt de bezoeker uit de bal weer de hellingbaan op te duwen en zo een eindeloze cyclus van dalen en klimmen in beweging te houden.

Sil Krol (1986) plaatst zijn ruimtelijke installatie voornamelijk in openbare binnen- en buitenruimtes. Met zijn werk spoort Krol aan om deze publieke plekken op onconventionele manieren te gebruiken. Zijn site-specific installaties en monumentale sculpturen zijn tijdelijke, spontane ingrepen die een reactie uitlokken.

Voor Krol is de openbare ruimte een metafoor voor de maakbaarheid van onze complexe samenleving en ogenschijnlijke vervreemding van de natuur. 

KUNSTHAL LIGHT

‘Kunsthal Light’ is het talentontwikkelingsprogramma van de Kunsthal. Dit tentoonstellingsprogramma richt zich sinds 2011 in het bijzonder op jonge kunstenaars die in staat zijn op originele en artistieke wijze ‘een breed gebaar’ neer te zetten. Hiervoor stelt de Kunsthal drie keer per jaar HAL 6 (de ruim 25 meter lange etalage langs de hellingbaan) beschikbaar aan een kunstenaar die de vrije hand krijgt om een ‘site-specific’ werk te maken. ‘Kunsthal Light’ wordt in 2019 mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds.

Kom luisteren

Zie ook