Avant-gardes
De collectie van de Triton Foundation

7 oktober 2012 – 20 januari 2013 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
1
Picasso, Femme en Corset Lisant un Livre
1914-1917
De Kunsthal Rotterdam presenteert tijdens haar twintigjarig jubileum de bijzondere tentoonstelling Avant-gardes, samengesteld uit de collectie van de Triton Foundation. De met grote zorg en liefde samengestelde Triton collectie treedt met deze tentoonstelling voor het eerst expliciet als collectie naar buiten.

In twee decennia is de privécollectie uitgegroeid tot een verzameling van wereldformaat met representatieve werken van de belangrijkste en meest invloedrijke kunstenaars vanaf de laat negentiende eeuw tot nu.

In nauwe samenwerking met de Triton Foundation zijn voor de tentoonstelling ruim honderdvijftig werken van internationale topkwaliteit geselecteerd van ruim honderd verschillende kunstenaars uit de voorhoede, de avant-garde, van de westerse kunstgeschiedenis. Er is werk te zien van grote vernieuwers als Marcel Duchamp, Piet Mondriaan en Yves Klein en andere avant-gardisten die braken met de gangbare artistieke regels van hun voorgangers en experimenteerden met nieuwe uitingsvormen. Onder hen zijn kunstenaars als George Braque, Francis Picabia, Willem de Kooning, Elsworth Kelly, Frank Stella en vele anderen. Aangevuld met werk van klassieke meesters als Vincent van Gogh biedt Avant-gardes een uitgebreid beeld van de ontwikkelingen in de moderne kunst.

08) Maurice de Vlaminck, Chaville, l’Etang de l’Ursine,.jpg
Maurice de Vlaminck, Chaville, l’Etang de l’Ursine

Visuele verbanden dwars door de tijd

De tentoonstelling bevat werken uit vrijwel alle belangrijke kunststromingen, van het impressionisme tot het expressionisme van Max Beckmann en de kubistische vormentaal van Juan Gris. Ook van minder bekende kunstenaarsbewegingen zoals Les Nabis onder wie Pierre Bonnard gerekend wordt, en van het Russische constructivisme met kunstenaars als Wassily Kandinsky en El Lissitsky zijn werken te zien. Visuele verbanden en verrassende combinaties van schilderijen, tekeningen en beelden die stilistisch, in materiaal of uitstraling aan elkaar verwant zijn, vormen de leidraad van de tentoonstelling. De tentoonstelling presenteert met combinaties van werken de onuitputtelijke reikwijdte en zeggingskracht van beeldende kunst dwars door de tijd. Zo is onder meer een ingetogen selectie werken van onder andere  Bonnard en Hans Bellmer, een onverwachte combinatie van Emil Nolde en Alex Katz en een mooi duet van Andy Warhol en Marc Quinn te zien. 

Triton Foundation

De Triton Foundation stelt zich ten doel de collectie en nieuwe aanwinsten openbaar te maken voor publiek. Alle werken uit de collectie zijn, dankzij genereuze (langdurige) bruiklenen aan museale collecties en tijdelijke tentoonstellingen over de hele wereld, in het openbaar te zien.

05) Picasso, Femme en Corset Lisant un Livre (Lezende Vrouw in een Korset),1914-1917.jpg
Picasso, Femme en Corset Lisant un Livre (Lezende Vrouw in een Korset),1914-1917

Art&Drinks after Work: 

InnerAct - Canto Ostinato Audio Visual InnerAct is een audiovisuele performance met harp, elektronica en visuals, met het grensverleggende muziekstuk Canto Ostinato als muzikaal startpunt. Het ensemble van InnerAct wordt gevormd door harpiste Gwyneth Wentink, sonoloog Wouter Snoei en videokunstenaar Arnout Hulskamp. De revolutionaire bewerking van Canto is een moderne ode aan Nederlands bekendste componist op het gebied van minimal music, Simeon ten Holt. 

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie waarin een overzicht van alle werken uit de Triton collectie is opgenomen. Het boek wordt uitgegeven door Mercatorfonds en gaat aan de hand van de werken in op de westerse kunstgeschiedenis (met tekst van kunsthistoricus Sjraar van Heugten).

Publieksboekje

Bij de tentoonstelling is een publieksboekje uitgegeven, beschikbaar voor bezoekers van de tentoonstelling. Deze speciale publicatie verschaft achtergrondinformatie over een groot aantal kunstwerken, de kunstenaars en de verschillende (kunsthistorische)stromingen waar zij toebehoren. Het publieksboekje wordt gesponsord door MediaCenter Rotterdam.

01) Pierre Bonnard, Portrait de l'artiste par lui-meme, 1930.jpg
Pierre Bonnard, Portrait de l'artiste par lui-meme, 1930
02) Vincent van Gogh, Vaas met Korenbloemen, madeliefjes, papaver en anjers, 1886-87.jpg
Vincent van Gogh, Vaas met Korenbloemen, madeliefjes, papaver en anjers, 1886-87
14) Lucio Fontana, Concetto Spaziale, Atesse, (Ruimtelijke conceptie, verwachtingen), 1964.jpg
Lucio Fontana, Concetto Spaziale, Atesse, (Ruimtelijke conceptie, verwachtingen), 1964