Joana Vasconcelos
I'm your mirror

20 juli 2019 – 17 november 2019
Hal
2
Vanaf de zomer presenteert de Kunsthal Rotterdam de indrukwekkende overzichtstentoonstelling ‘Joana Vasconcelos. I’m Your Mirror’, samengesteld uit het werk van de beroemde Portugese kunstenaar Joana Vasconcelos (1971). Activistisch, feministisch en met een diepgeworteld respect voor de Portugese cultuur en tradities geeft zij haar eigen draai aan de werkelijkheid. Vasconcelos staat bekend om haar scherpe gevoel voor verhoudingen, meesterlijk gebruik van kleur en bijzondere materiaalkeuze, zoals huishoudelijke voorwerpen, muurtegels, textiel, medicijnen, urinoirs, pannen en plastic bestek.

‘I’m Your Mirror’ toont een groot aantal sculpturen en installaties waaronder ‘Lilicoptère, 2012’, een vergulde helikopter gedecoreerd met Swarovski kristallen en roze geverfde struisvogelveren, en ‘A Noiva, 2001 - 2005’ (De Bruid), een zes meter hoge kroonluchter gemaakt van 14.000 tampons. Vasconcelos gaat in haar werk op zoek naar verschillende vormen van identiteit – waaronder die van de moderne vrouw – en de tweespalt die daar vaak in te vinden is. Hierbij laat zij zich inspireren door de traditionele ambachten van haar thuisland. Het resultaat is een verleidelijke, humoristische, uitbundige en soms absurdistische tentoonstelling waarin niets is wat het lijkt.

Samenwerking

De tentoonstelling is georganiseerd door het Guggenheim Museum Bilbao, in samenwerking met het Serralves Museum of Contemporary Art en Kunsthal Rotterdam.

0134.Galerias_Vasconcelos.jpg
Lilicoptère, 2012 © Joana Vasconcelos, FMGB Guggenheim Bilbao Museoa. Photo: Erika Barahona
040.Galerias_Vasconcelos.jpg
Call Center , 2014-2016, © Joana Vasconcelos, FMGB Guggenheim Bilbao Museoa. Photo: Erika Barahona