Wim Gijzen
Groeten uit...

14 maart 2015 – 7 juni 2015 Deze tentoonstelling is afgelopen
Hal
1
No. 622_Rijnsburg
1972
In 1972 reist de Rotterdamse kunstenaar Wim Gijzen heel Nederland af en fotografeert zichzelf, met een panorama camera op statief, bij alle 863 gemeenteborden die ons land op dat moment rijk is. Hij koopt bovendien in ieder dorp of stad twee ansichtkaarten, verstuurt er één naar de Rotterdamse Kunst Stichting en houdt de andere kaart zelf. Even systematisch fotografeert hij ook de winkel waar hij de ansichtkaart koopt en de brievenbus waar hij deze op de post doet.

De 35.000 kilometer die Wim Gijzen aflegt, resulteert per gemeente in één panoramafoto, twee ansichtkaarten - één met de afbeelding en één met de adreskant en postzegel - samen met een foto van de winkel en van de brievenbus. De tentoonstelling ‘Groeten uit...' in de Kunsthal is een documentatie van het conceptuele kunstproject ‘Een bezoek aan alle 863 gemeenten van Nederland' en laat anno 2015 een verrassend tijdsbeeld zien van de leefomgeving in de jaren zeventig.

Je ziet het landschap uit die tijd en de kleine (dorps)winkels die inmiddels bijna allemaal verdwenen zijn. De foto's en ansichtkaarten tonen ook de ontluikende nieuwbouwwijken, oude PTT brievenbussen, jaknikkers, klederdracht, reclameborden, mode en auto's. Met in het achterhoofd Wim Sonnevelds 'Thuis heb ik nog een ansichtkaart waarop een kerk een kar met paard... ' kunnen we niet anders dan concluderen dat onze leefwereld in een kleine vijftig jaar aanzienlijk veranderd is. Per 1 januari 2015 telt Nederland nog slechts 393 gemeenten.

Meer werk van Wim Gijzen zien?

Tot en met 7 juni kun je iedere dag om 14:00 uur mediakunst van Wim Gijzen bekijken op de Mediawand van de Rotterdamse Schouwburg. Lees hier voor meer informatie.

Tot en met 26 april wordt bij RAM & ramfoundation in de expositie 'Worlds of Nature' een werk van Wim Gijzen uit 1969 getoond, in combinatie met recent werk.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt het omvangrijke boek ‘Een bezoek aan alle 863 gemeenten van Nederland - 1972', uitgegeven door Van Spijk/Rekafa Publishers in samenwerking met de Verbeke Foundation (België), ISBN9789062169832.

Pers

Vul uw gegevens in als u bestanden bij deze tentoonstelling wilt downloaden.

Open formulier

11_No. 614_ROTTERDAM_LR.jpg
No. 614_Rotterdam, 1972