Nieuws

Historicus, mens en TV-persoonlijkheid Loe de Jong belicht

De middag, georganiseerd in samenwerking met Ad van Liempt en het NIOD, vindt plaats naar aanleiding van het verschijnen van de lang verwachte biografie over Loe de Jong op 24 april a.s., zijn 100ste geboortedag.

Het programma
In de Kunsthal zal niet alleen de historicus maar ook de mens en TV-persoonlijkheid Loe de Jong centraal staan. Journalist Margriet Vroomans gaat hiervoor in gesprek met zes kenners van het leven en werk van De Jong.
-> Biograaf Boudewijn Smits en historicus Jaap Cohen belichten de historicus.
-> De mens Loe de Jong komt aan bod in gesprek met oud-hoogleraar Jan Bank en De Jongs uitgever Geert van der Meulen.
-> Mediahistoricus Chris Vos en programmamaker Ad van Liempt lichten tenslotte toe wat De Jong als TV-persoonlijkheid zo markant maakte.
-> Filmarchiefbeelden, op de drie thema's geselecteerd, zullen tijdens de middag worden getoond.

De Loe de Jong-bijeenkomst start om 14.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Voorafgaand aan en na afloop van het programma kunnen aanwezigen de tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen' bezoeken. De tentoonstelling is van 10.00 tot 17.00 uur geopend en nog tot en met maandag 5 mei te zien.

Toegang en aanmelden:
Toegang met een regulier entreebewijs van de Kunsthal (€11.00 p.p.). Met de Museumkaart, de Rotterdampas en de Vereniging Rembrandtpas is de toegang gratis.
Voor het Loe de Jong-programma wordt geen toeslag berekend. Aanmelden kan via email aanmelden@kunsthal.nl

Loe de Jong
De Jong was decennia lang directeur van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie. Met zijn omvangrijke reeks publicaties en talloze televisieoptredens heeft hij langdurig de discussies over de Tweede Wereldoorlog in Nederland beheerst. Hij riep daarbij veel controverse op. In de biografie ‘Loe de Jong (1914-2005). Historicus met een missie' van Boudewijn Smits worden veel tegenstrijdigheden over Loe de Jong belicht. Ad van Liempt, gastcurator van de tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen' in de Kunsthal, werkte intensief met De Jong samen aan de tweede reeks van ‘De Bezetting' (1989-1990) en was onder de indruk van diens bevlogenheid. Van Liempt licht toe: "Loe de Jong heeft letterlijk zijn hele leven aan De Tweede Wereldoorlog gewijd. Ook al is er volop kritiek mogelijk, Ik ken niemand in de wereld die zoveel tijd en aandacht aan één onderwerp heeft besteed. Zestienduizend bladzijdes heeft Loe de Jong geschreven, en het bijzondere is, van een constante kwaliteit".

Nu te zien

Verwacht