Robert Mapplethorpe

22 april 2017 – 27 augustus 2017
Hal
1
Self-Portrait (1975) Gelatin silver print.
Vanaf 22 april presenteert Kunsthal Rotterdam een groots retrospectief over het leven en werk van Robert Mapplethorpe (1946 -1989), een van de meest invloedrijke kunstenaars en fotografen van de 20ste eeuw. De tentoonstelling biedt een indrukwekkend overzicht van zijn hele carrière, van zijn eerste werken eind jaren zestig tot aan zijn vroegtijdige dood.

De ruim 200 werken schijnen een nieuw licht op de belangrijkste genres in zijn fotografie: portretten - vooral van zijn vrienden, beroemdheden en zelfportretten - naakt en stillevens. Zeldzame brieven, boeken en aantekeningen tonen de persoonlijke band van Mapplethorpe met zijn modellen, zijn talent om een succesvolle studio te runnen en zijn ambitie om fotografie te verheffen tot de status van beeldende kunst. De tentoonstelling geeft inzicht in de manier van werken van de kunstenaar en presenteert zijn experimentele en improviserende kant naast de esthetische en technische perfectie van zijn werk.

De tentoonstelling is georganiseerd door Los Angeles County Museum of Art en J. Paul Getty Museum in samenwerking met de Robert Mapplethorpe Foundation en Kunsthal Rotterdam.

04_RobertMapplethorpe_KunsthalRotterdam.jpg
Calla Lily (negative 1988, printed 1990), Gelatin silver print
011_RobertMapplethorpe_KunsthalRotterdam.jpg
Ken Moody (1983), Gelatin silver print