De foto's laten een bijzondere tweestrijd zien. Vasconi's foto's uit 2001, drie maanden na de aanslagen van 11 september, zijn sober vergeleken met de foto's die zij tien jaar later, in 2011, maakt. In de context van ‘9/11' lijkt men de kerstversiering in te zetten om een vreedzame werkelijkheid af te dwingen. Wanneer de fotografe, in 2011, voor de tweede maal naar Amerika afreist ziet zij juist een heel vrolijk en uitbundig straatbeeld. Richtlijnen voor versieren zijn er niet. De uitingen zijn dan ook divers: van één enkele Kerstman tot en met een volledige sprookjeswereld van (ren)dieren, elfjes, sterren en sneeuwpoppen. Chaotisch of keurig opgesteld, alles is mogelijk.
Nederland reageert in eerste instantie niet op dit Amerikaanse verschijnsel. Overdreven kerstversiering beperkt zich slechts tot Amerikaanse wijken, zoals in Soesterberg waar de voormalige Amerikaanse vliegbasis is gevestigd. Maar sinds een aantal jaar is ook elders in Nederland de versieringskoorts toegeslagen. In het Noord-Hollandse Den Ilp lijken de huizen en tuinen heuse praalwagens. Langs de duizenden lampjes en met kersttierlantijnen behangen huizen worden dan ook hele ‘kerstroutes' georganiseerd.

Laure Vasconi
Laure Vasconi (1965) werkt en woont in Parijs. Ze studeerde fotografie aan het International Center of Photography in New York en werkt veel voor de pers (les Inrockuptibles, Libération, Le Monde) en theater (Théâtre de l'Odéon, Théâtre de la Cité Internationale, L'Opéra de Paris en Comédie Française).

