De vaak onvolmaakte wezens hebben menselijke trekken en ogen zowel lieflijk als meedogenloos. Door de overdaad aan decoraties en de kleurrijke glazuren balanceert haar werk welbewust op de rand van de kitsch.
Smits sculpturen zijn, met hun gedurfde barok in samenhang met een perfect uitgevoerde ambachtelijkheid, een aanwinst binnen de hedendaagse Nederlandse beeldhouwkunst.
Vertedering of afkeer
Een prikkelhaasje met een geveinsde arrogantie of een rode spaghetti baby die je met ontvelde grimas toelacht: het werk van Carolein Smit balanceert voortdurend tussen aantrekken en afstoten. Figuren veelal opgebouwd uit op spaghetti lijkende slierten, volledig bedekt met puntige stekels of geperforeerd, bevolken haar fantasierijke oeuvre. Sommige beelden zijn suikerzoet en roepen in eerste instantie vertedering op.
De bewerking van de huid van het beeld, zoals het doorboren met honderden gaatjes, geeft haar sculpturen een ongekende transparantie en levendigheid. Andere figuren zoals de prikkelbeelden zijn er niet om geaaid te worden, wel om bewonderd te worden.
Smit haalt haar inspiratie uit sprookjes, oude volksvertellingen en uit het geloof. Thema's als hebzucht en macht, onmacht en schuld, dood en verval zijn veelvuldig in haar werk aanwezig.

Publicatie
Bij Flatland Gallery (Utrecht-Amsterdam-Parijs) verschijnt de publicatie ‘Book of Sorrow' inclusief DVD met de documentaire ‘Schoonheid en dood' van regisseur Dagmar Brendecke over Carolein Smit.
Het boek is ontworpen door Studio Kees-Jan Smit, Haarlemmerliede met foto's van Winnifred Limburg, Breda
(ISBN: 978-94-90503-02-4).

