Topstukken uit India, Nepal, Cambodja, China, Korea en Thailand maken zichtbaar hoe Boeddha, Mahariva en hun volgelingen door de eeuwen heen zijn verbeeld.
De collectie, die afkomstig is van Viktor en Marianne Langen, is in uitmuntende staat en komt grotendeels uit de achtste en negende eeuw. Het oudste stuk in de tentoonstelling is een Pakistaanse torso van een boddhisattva uit de tweede eeuw.
Goddelijke kunst
Het geloof in reïncarnatie en verlossing behoort net als het hebben van verschillende godsbeelden tot de kern van het boeddhisme, hindoeïsme en jaïnisme. De drie eeuwenoude wereldreligies, die zich vanaf het Indiase subcontinent over heel Oost-Azië en grote delen van de wereld hebben verspreid, kennen een wirwar aan goden.
In de tentoonstelling wordt duidelijk aan welke karakteristieke gebaren, houdingen en attributen iedere afzonderlijke godheid herkenbaar is. Daarnaast wordt uitgebreid aandacht gegeven aan het ontstaan en de gebruiken van de drie religies.
Topstukken
De collectie religieuze sculpturen die in een serene sfeer gepresenteerd wordt, is uiterst veelzijdig en bevat godenbeelden van steen en brons uit een verscheidenheid aan Aziatische landen, culturen en tijdsperioden.
Een aantal van de oudste en zeldzaamste stukken in de tentoonstelling is van bodhisattva's, verlichte wezens die een goed en onbaatzuchtig leven moeten leiden alvorens verlost te kunnen worden uit het aardse bestaan. Een bijzonder exemplaar is die van een boddhisatva uit de Chinese Sui-Dynastie (581-618) met een overdadige, nog deels beschilderde kroon.
De boddhisatva's wijzen de gelovigen net als de hindoeïstische Shiva, Parvati of Ganesha de weg naar verlossing en dienen als voorbeeld hoe men een goed leven leidt.

Publicatie
Over de collectie van Viktor en Marianne Langen is een tweetalige publicatie (Duits en Engels) verschenen bij uitgeverij Asmuth Druck + Crossmedia in Keulen, getiteld Buddhisten, Jainas, Hindus, Auf der Suche nach dem Gottesbild, ISBN 978-3-940661-00-5.
Met dank aan:
VSBFonds
