De dynamische foto's laten Rotterdam in vogelvlucht zien. Op het merendeel van zijn foto's plaatst Rozema de mens centraal.
Nieuws
Sinds 1971 is Rozema vrijwel dagelijks met nieuws bezig. Voordat hij afdrukt, zo stelt hij, maakt hij contact met zijn onderwerp: "Ik kan niet zomaar een foto maken van een zwerver omdat dat zo'n interessant beeld kan opleveren. Het draait om contact. Pas als je interesse toont, je in een onderwerp verdiept, kun je goede foto's maken. Op die manier hoop je lezers kennis te laten maken met een wereld die ze vaak niet kennen," aldus Rozema.
Rotterdamse geschiedenis
Hoewel bescheiden, biedt de tentoonstelling een blik op de moderne Rotterdamse geschiedenis. Rozema's foto's laten gebeurtenissen zien die in het geheugen staan gegrift: de havenstaking in 1979, het heftigste arbeidsconflict dat het na-oorlogse Rotterdam heeft beleefd, de arbeidsonrust bij de toenmalige werf Wilton-Fijenoord, het faillissement van de ooit roemruchte Rotterdamse Droogdok Maatschappij, de beëdiging van Pim Fortuyn en de stille tocht voor Sedar Soares.
Fotograaf Jaap Rozema geeft zijn kijk op het veelzijdige Rotterdam
Luchtiger beelden zijn er ook. Zoals uitbundige Feyenoorders die het behalen van de landskampioentitel vieren in 1999, feestende Oranjefans tijdens EURO 2000 en een tafereel van de Poppen- en Berenbeurs die nog elk jaar in Ahoy wordt gehouden.
Jaap Rozema
Rozema volgde een opleiding aan de Fotovakschool. Aanvankelijk wilde hij zich in de bedrijfsfotografie specialiseren, maar hij veranderde van gedachten. Hij volgde aan de Vrije Academie een opleiding bij de experimenteel filmer Frans Zwartjes. In dezelfde periode kon hij aan de slag bij de Haagsche Courant. Achtereenvolgens werkte Rozema voor Rotterdamsch Nieuwsblad, Rotterdams Dagblad en AD Rotterdams Dagblad.

