In de tentoonstelling zijn portretten te zien van de negen kinderen die door het Jeugdcultuurfonds zijn uitgenodigd om mee te werken aan ‘Mijn Rotterdam'. Janine Schrijver fotografeerde de kinderen op plekken in Rotterdam die voor hen een speciale betekenis hebben. Zoals de school van Kardelen, dit was haar laatste jaar hier want ze gaat verhuizen. Het is een plek met veel herinneringen. Of de begraafplaats vlakbij het huis van Yarlin, waar ze respect voelt voor de overledenen. Een plek waar de natuur mooi is en waar ze tot rust komt. Ook foto's die de kinderen zelf hebben gemaakt, worden tentoongesteld. Een broche, gefotografeerd door Kiara, een woonkamer, vastgelegd door Victoria. De kinderen volgen voorafgaand aan de tentoonstelling fotoworkshops van Janine Schrijver en leren om voorwerpen en plekken op verschillende manieren te fotograferen. Ze spelen met belichting, camerastandpunt en kadrering en krijgen ook opdrachten om thuis aan de slag te gaan. Zo fotografeerden ze een week lang elke dag een voorwerp wat dierbaar voor hen is, een voorwerp met een bijzonder verhaal.
Jeugdcultuurfonds Rotterdam
Het Jeugdcultuurfonds Rotterdam geeft met de tentoonstelling ‘Mijn Rotterdam' aandacht aan de grote groep kinderen die opgroeit in Rotterdam in gezinnen waar de financiële mogelijkheden beperkt zijn. Om het voor kinderen tot en met 17 jaar mogelijk te maken zich in minstens één kunstdiscipline te ontwikkelen, steunt het fonds met een bijdrage voor lessen aan bijvoorbeeld een theaterclub, dansschool, kunstatelier of muziekvereniging.
Janine Schrijver
Al ruim 20 jaar speelt de verhouding tussen mensen en hun leefomgeving een belangrijke rol in het werk van de Rotterdamse fotograaf Janine Schrijver. Haar betrokken houding is terug te zien in de onderwerpkeuze en in de afstand die zij neemt tot haar onderwerp, dichtbij en zonder oordeel. Herinneringen en verlangen zijn belangrijke thema's in haar werk.
Zie ook

