Ruim tweehonderd mechanische beestjes, variërend van pinguïns tot krokodillen en van kevers tot libellen, zijn op twee locaties te bewonderen. Land- en luchtdieren in Het Natuurhistorisch en waterdieren in de Kunsthal. Nooit eerder waren zoveel opgewonden beestjes bijeen.
Blikken speelgoedindustrie
Dieren vormden aan het eind van de 19e eeuw de inspiratie voor het eerste mechanische speelgoed, want vliegtuigen en auto's waren immers nog maar net uitgevonden en behoorden niet tot het alledaagse straatbeeld. In de tijd van de industriële revolutie en opkomende massaproductie slaagden speelgoedfabrikanten erin om klein technisch speelgoed van hoge kwaliteit te produceren en op internationale schaal te verkopen. Vooral exotische en veelkleurige soorten schopten het tot de eerste blikken opwindbeestjes, die zowel kinderen als volwassenen wisten te boeien. De blikken speelgoedindustrie ontwikkelde zich het snelst in Duitsland door fabrikanten als Issmayer, Ernst Paul Lehmann en Schuco. Rond 1950-‘60 groeide Duitsland uit tot het bolwerk van deze industrie. Jaren van bloei volgden, maar de opwindbeestjes moesten uiteindelijk plaatsmaken voor plastic speelgoed en de technische wondertjes werden echte collectors items.
De mechanische waterwereld
"We zijn erg trots op deze bijzondere samenwerking tussen Het Natuurhistorisch en de Kunsthal", aldus curator Charlotte van Lingen van de Kunsthal. Ook conservator Kees Moeliker van Het Natuurhistorisch is enthousiast: "Wij zetten de opwindbeestjes in de nieuwe expo Biodiversiteit tussen hun opgezette en opgeprikte evenbeelden om te laten zien hoe natuurgetrouw ze zijn." In de Kunsthal worden de blikken waterbeestjes gepresenteerd tussen een tiental geënsceneerde foto's en kinderen kunnen in een speciaal ingerichte knutselhoek hun eigen waterdier maken. Bezoekers van de tentoonstelling wanen zich in een groot aquarium. Het waterdier wordt opgehangen voor het raam van het auditorium. Van daaruit kijkend naar de overkant zijn land- en luchtdieren te zien, die in Het Natuurhistorisch gemaakt worden. Zo bevindt de bezoeker zich in één opgewonden dierenwereld.
De verzameling is bijeengebracht en gefotografeerd door Sebastian Köpcke en Volker Weinhold, Berlijn.

Kortingsactie
Tijdens de tentoonstelling ‘Opgewonden Beestjes' geldt gedurende de looptijd van de tentoonstelling een wederzijdse entreekorting voor de Kunsthal en Het Natuurhistorisch. Met een entreebewijs van de Kunsthal mag iedereen voor de prijs van een kinderkaartje (€3) naar binnen bij Het Natuurhistorisch, en met een kaartje van Het Natuurhistorisch kunnen kinderen gratis naar binnen bij de Kunsthal.


