28 juni 2021

Wandel door de tentoonstelling Het Museum van Nederland! Gastcurator Jörgen Tjon a Fong neemt je mee door de verschillende thema's van de tentoonstelling.

Wat hoort er thuis in Het Museum van Nederland? Aan de oproep van omroep MAX om tentoonstellingswaardige stukken aan te dragen, is massaal gehoor gegeven. De zoektocht naar objecten, afkomstig uit heel Nederland, werd uitgezonden in het gelijknamige tv-programma. Voor een zevenkoppige jury, onder wie historicus Herman Pleij en culinair specialist Janny van der Heijden, houden de eigenaars een warm pleidooi waarom hun Kip caravan, pureestamper, wiettas of gabberjasje een plek in de tentoonstelling verdient. Veel objecten spreken direct ons collectieve geheugen aan.

Zestig gedenkwaardige voorwerpen

Voorwerpen die verbonden zijn met vrolijke gebeurtenissen zoals Koninginnedag of de Elfstedentocht wisselen af met emotionele, persoonlijke herinneringen die het andere uiterste vertegenwoordigen, zoals het privé-object dat de impact van de nationale ramp van de MH17 illustreert. De zestig gedenkwaardige, grappige, typerende en soms ook tenenkrommende voorwerpen die de jury samen met gastcurator Jörgen Tjon selecteert, zijn in de Kunsthal samengebracht. Nu te zien als virtuele tour! Ze laten zien waar inwoners van Nederland mee voor de dag komen als het om hun geschiedenis, tradities, volksaard, gebruiken en gezamenlijke verhalen gaat.
 

Het Museum van Nederland_fotoMarcoDeSwart_LR (29).JPG
Foto Marco De Swart

Virtuele tour

Zie ook

Welkom
Een bezoek aan de Kunsthal begint met een starttijd
Boek hier je starttijd