2 november 2021

De eerste week van november is in Nederland uitgeroepen tot de Week van nalaten aan cultuur, een initiatief van Toegift Rotterdam en Nalaten aan Cultuur om nalaten aan kunst en cultuur bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.

Nalaten aan goede doelen wordt in Nederland steeds gebruikelijker. Toch worden kunst- en cultuurinstellingen niet altijd automatisch als goed doel gezien en is nalaten aan deze sector minder vanzelfsprekend. De Week van nalaten aan cultuur is de aftrap van een campagne die landelijk aandacht vraagt voor de mogelijkheid om via een nalatenschap jouw liefde voor kunst en cultuur te laten voortleven. 

Nadenken over de dood schuif je graag voor je uit, maar kan wel belangrijk zijn. Op het door Toegift Rotterdam opgerichte platform www.ikwashier010.nl kunnen mensen zich op een laagdrempelige manier oriënteren op nalaten aan een culturele instelling. Het platform geeft informatie over de mogelijkheden en de te nemen stappen en laat zien dat ook een kleine gift al grote impact kan hebben. De Week van nalaten aan cultuur start dit jaar als een gezamenlijke bewustwordingscampagne. Vanaf volgend jaar zullen er tijdens de campagneweek activiteiten rondom nalaten worden georganiseerd bij verschillende deelnemende instellingen. 

Samen sterker

Stichting Toegift Rotterdam is een initiatief van zeven Rotterdamse culturele instellingen - de Doelen, International Film Festival Rotterdam (IFFR), Jeugdtheater Hofplein, Kunsthal Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdams Philharmonisch Orkest en Scapino Ballet Rotterdam. In 2019 slaan zij, onder het motto ‘samen sterker’, de handen ineen om nalaten aan cultuur in Rotterdam een impuls te geven. Al snel sluiten ruim 50 andere Rotterdamse instellingen zich bij het initiatief aan. Op 2 december 2020 is het online platform www.ikwashier010.nl door wethouder Said Kasmi gelanceerd.

campagne Ik was hier_foto Marco De Swart_LR.jpg
Foto: Marco De Swart

Zie ook