2 juni 2021

ING en Kunsthal Rotterdam presenteren met trots de winnaar van de ING Talent Award 2021. Alina Frieske (1994, Duitsland) heeft voor haar serie Upstream een bedrag van €10.000 in ontvangst mogen nemen om te investeren in een nieuw project. Ire Lenes (1981, Spanje) heeft met haar werk My (Non) Neighbourhood de publieksprijs in de wacht gesleept en ontvangt een opdracht om een nieuw werk te creëren voor de ING Collectie. De ING Talent Award biedt een platform voor uitzonderlijk Europees fotografietalent, dat hiermee de kans krijgt om werk te tonen aan een breed, internationaal publiek.

Naast Frieske en Lenes waren Camilla Ferrari (1992, Italië), Esther Hovers (1991, Nederland) en Etienne Courtois (1969, België) dit jaar de finalisten. Elk van de fotografen creëerde een werk naar aanleiding van het thema van ‘Resilience, a personal story’.

De internationale vakjury bestaat uit Azu Nwagbogu (curator, directeur LagosPhoto Festival en African Artists’ Foundation), Alessia Glaviano (Senior Photo Editor van Vogue Italia, L’Uomo Vogue), Roni Horn (beeldend kunstenaar en schrijver), Hans den Hartog Jager (schrijver, kunstcriticus en curator) en Sanne ten Brink (hoofd curator, ING Collection). Het publiek heeft enthousiast meegestemd; online werden meer dan 1800 stemmen uitgebracht voor de publieksprijs.  

De jury is onder de indruk van de diversiteit die uit de verschillende werken van de finalisten spreekt. Zij is van mening dat het werk van de winnaar, Frieske, zowel esthetisch fascinerend als conceptueel overtuigend is. 

“Frieskes Upstream refereert aan schilderachtig expressionisme, gerealiseerd via digitale manipulatie van archivale beelden die de veerkracht van beelden tonen en de rol van de alomtegenwoordige surveillance-fotografie in de hedendaagse samenleving.”

Het werk van de ING Talent Award finalisten is vanaf zaterdag te zien in de Kunsthal. Ook het werk van de winnaars van de juryprijs van de afgelopen jaren heeft een plek in deze tentoonstelling, die te zien is tot en met 19 september 2021.

ING Talent Award 2021 Low Res 08.JPG
Alina Frieske, Upstream, Second Passage, 2021 in de tentoonstelling, foto: Marco De Swart
Ire Lenes_My (non) neighborhood.jpg
Ire Lenes, My (non) neighborhood, 2021

Zie ook

Kunsthal Rotterdam is weer open!
Alleen online tickets. Boek nu je tijdslot. Lees hoe je samen met ons zorgt voor een fijn en veilig bezoek.
Boek nu