7 april, 2021 - 21 augustus, 2021

Kunsthal Rotterdam biedt leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs een digitale educatiekit bij Youthquake, een multimediale tentoonstelling over het tijdloos verlangen naar eeuwige jeugd. Aan de hand van mode, fotografie en video laat de tentoonstelling zien hoe ‘youth sells’. In de beeldcultuur wordt jong zijn uitbundig gevierd, maar heeft dit ook een keerzijde? Meld je klas nu aan en ontvang gratis het digitale lespakket!

De online les start met een digitale rondleiding door Kunsthalcurator Annemarie Nycolaas door de tentoonstelling 'Youthquake. Verlangen naar eeuwige jeugd'. Mode is bij uitstek het domein dat ons mogelijkheden biedt leeftijdloos te zijn, of in ieder geval te lijken. Modeontwerpers, beroemdheden en stijliconen op leeftijd spelen er in hun looks mee. In een spectaculair tentoonstellingsontwerp van multidisciplinair modehuis MAISON the FAUX is te zien hoe jong-zijn in onze beeldcultuur en lifestyle de norm is. 

Leefwereld van jongeren

De digitale les legt verbanden met de leefwereld van jongeren en de mode en fotografie uit de tentoonstelling en focust op de thema’s identiteitsvorming, invloed van sociale media, maakbaarheid van je uiterlijk en gender. Kunnen de leerlingen zich nu al voorstellen dat ze oud worden? Hoe denken zij over het veranderen van je uiterlijk met behulp van cosmetische chirurgie? Hoe diepgeworteld is het idee dat er maar twee genders zijn? Laten zij hun kledingkeuze beïnvloeden door de mening van anderen? Hebben selfies invloed op hun zelfbeeld? Youthquake biedt een uitgelezen kans het hier eens uitgebreid over te hebben. Een maakopdracht is onderdeel van de les. 

Hoe werkt het?

STAP 1. Meld je klas aan via het formulier op deze pagina. De digitale educatiekit Youthquake is geschikt voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. 

STAP 2.  Je ontvangt binnen vijf werkdagen een mail met het digitale lespakket met hierin:

  • Handreiking voor de docenten (pdf)
  • Presentatie inclusief video voor in de klas (PPT met videolink)
  • Lesbrief met opdracht voor de leerlingen (pdf)
  • Inspiratiemateriaal voor de leerlingen (pdf)

De duur van de les varieert van één tot meerdere lesuren. De les is naar eigen inzicht uit te breiden tot een lessenreeks. Zie hiervoor de tips in de handreiking. Heb je vragen, mail dan naar educatie@kunsthal.nl

Aanmelden kan tot en met vrijdag 20 augustus 2021.  

Kunsthal - Atelier Pamfilie - youthqauke LR-1.jpg
Werk van Bas Kosters in de tentoonstelling Youthquake. Verlangen naar eeuwige jeugd. Foto Atelier Pamfilie.

Zie ook

10. Juno Calypso, The Honeymoon, The Champagne Suite_LR.jpg
Juno Calypso, The Honeymoon, The Champagne Suite (2015).

Educatiekit Youthquake

Meld je klas hier aan voor de digitale educatiekit

Kunsthal Shop en terras weer open!
De Kunsthal Shop en het terras van het Kunsthalcafé zijn weer open van dinsdag t/m zondag van 12.00 tot 17.30 uur. De Kunsthal is momenteel nog gesloten. Blijf op de hoogte.
Meld je aan voor de nieuwsbrief