21 juni, 2017

Exclusief tijdens Midsummer Night, op woensdagavond 21 juni, is de documentaire 'William Kentridge. Triumphs and Laments' van de Italiaanse regisseur Giovanni Troilo in de Kunsthal te zien. William Kentridge, bekend van zijn animatiefilms, houtskooltekeningen, installaties en performances, wordt in de film twee jaar lang gevolgd tijdens de productie van zijn magistrale werk 'Triumph and Laments'. Daarnaast blijft de tentoonstelling ‘Robert Mapplethorpe. een perfectionist’ voor deze gelegenheid 's avonds open tot 22.00 uur!

Triumphs and Laments (Triomf en klaagzang)

Het kunstwerk ‘Triumphs and Laments’ is een 550 meter lange fries aan de oevers van de Tiber bestaande uit negentig helden van tien meter hoog uit de Romeinse geschiedenis, die de glorie, triomfen en nederlagen van de stad laten zien. Twaalf jaar heeft de wereldberoemde Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge gewerkt aan dit kolossale eerbetoon aan Rome: van de moord op Remus tot Pasolini, en van de zeventiende-eeuwse Italiaanse kunstenaar Bernini naar Dolce Vita en de vluchtelingencrisis. In tegenstelling tot het Colosseum of het Pantheon zal het efemere kunstwerk binnen enkele jaren verdwijnen. Kentridge’s iconen zijn op de travertijnen muren langs de rivier aangebracht door middel van een verdamper. Door organische groei en vervuiling worden de muren langzaam weer donker, en de beelden zullen verdwijnen met de documentaire 'William Kentridge, Triumphs And Laments' als enige herinnering.

Romeinse geschiedenis volgens William Kentridge

De film begint in Kentridge’s atelier in Johannesburg, en volgt de repetities ter voorbereiding van het theatrale programma met opera en muziek op 21 april 2016 ter ere van de onthulling van ‘Triumphs and Laments’. De documentaire is gemaakt als een kunstfilm die de betekenis en suggesties van Kentridge's werk vertaalt in een andere taal, de cinematografische. ‘Triumphs and Laments’ grijpt terug op Kentridge's meest fundamentele thema’s waaronder rassendiscriminatie en de complexe relatie tussen landschap en geheugen. De film wordt voor het eerst gelijktijdig in meer dan dertig musea wereldwijd vertoond, van New York, Beijing, Athene, Istanbul, Dubai Toronto, Zagreb tot…Rotterdam!

Programma

17.00 – 22.00 uur   tentoonstelling Robert Mapplethorpe open             
20.00 uur start filmvertoning ‘Triumph and Laments’ in het Auditorium
Duur film: 70 min / taal Engels (gedeeltelijke ondertiteling)

In het Kunsthalcafé zijn vanaf 17.00 uur Italiaanse anti pasti plankjes verkrijgbaar en natuurlijk Aperol.

Midsummer Night ticket: € 10,00 voor film én tentoonstelling. Voor Museumkaarthouders / Rotterdampashouders en Kunsthal Vrienden op vertoon van hun pas: € 7,50.

Koop nu Tickets!

KENTRIDGE 9.jpg
William Kentridge
01_RobertMapplethorpe_KunsthalRotterdam.jpg
Robert Mapplethorpe, Self-Portrait (1975) © The Robert Mapplethorpe Foundation

zie ook