2 juli, 2022 - 28 augustus, 2022

All you can Art is een open atelier, tentoonstelling en Summerschool ineen, waarbij iedereen - maar dan ook echt iedereen - volgens het meester-gezel principe de kans krijgt kunst te maken, te leren en te ontdekken. Deze diepgaande samenwerking van Kunsthal Rotterdam met Instituto Buena Bista (IBB) Curaçao is niet meer weg te denken uit het culturele landschap van Rotterdam. Deze zomer gaan dertig Summerschool-studenten, verschillende partners uit de stad en Kunsthalbezoekers samen met het team van All you can Art kunstenaars aan de slag in de open ateliers, die dit jaar in het teken staan van het thema ‘Safe Space’. Lees de bijzondere verhalen en ontmoetingen van de kunstenaars en deelnemers op deze pagina!

Bezoek staatssecretaris Cultuur en Media 

Gunay Uslu, staatssecretaris Cultuur en Media, bracht een bezoek aan de Kunsthal! Met het enige echte All you can Art T-shirt aan maakte ze kennis met All you can Art, het steeds groeiende en veranderende kunstproject waaraan iedereen kan meedoen. Mede-oprichter Tirzo Martha leidde haar rond tussen de vele kunstwerken, bezoekers en Summerschoolstudenten. 

1FE16691.jpg
Staatssecretaris Gunay Uslu en kunstenaar Tirzo Martha, foto: Fred Ernst

'Being a fool and pretending to be a dreamer' van Elvis Chen

Locatie: Kunsthal
Onderaan het Auditorium van de Kunsthal bevindt zich het open atelier van All you can Art kunstenaar Elvis Chen. Voor Chen betekent een Safe Space een veilige ruimte waarin je je óók veilig voelt. Zo kun je thuis veilig zijn, maar is dat geen garantie dat de ruimte ook veilig voelt. Een Safe Space kan een veilige ruimte zijn waar je ook je kwetsbaarheid toont.  ‘Vaak zijn we geneigd wanneer we ons niet veilig voelen, onszelf zo klein mogelijk te maken. Door in een bepaalde houding te zitten kunnen handen en voeten troostend werken’. Chen verbeeldt deze gedachte in zijn installatie die bestaat uit een klein huis, waarin de bezoeker wordt uitgenodigd plaats te nemen. De installatie is het begin van de serie 'Being a fool and pretending to be a dreamer' waar Chen de komende tijd aan werkt. 

220821-FE0004-FredErnst-Edit-1600px.jpg
All you can Art kunstenaar Elvis Chen, foto Fred Ernst

Work work workshop! 

In het Open Atelier zijn de Summerschool-studenten hard aan het werk. Ze volgen verschillende workshops, waaronder een workshop grafiek. All you can Art kunstenaar Liesbeth Labeur legt de studenten de fijne kneepjes van de droge naald techniek uit, voorafgegaan met de nodige ‘tekenochtendgymnastiek’ met inkt. Ook doen IBB alunmi Travis Geertruide en Quently Barbara hun intrede. Met Geertruide gaan de studenten aan de slag met ‘one minute sculptures’, waarbij de ze verschillende sculpturen binnen één minuut moeten naschetsen met houtskool. Met Quently Barbara mocht er groter worden gedacht. Zo kregen de studenten de opdracht ‘grootse’ sculpturen te bouwen, met materialen zoals karton en tape. 

All You Can Art, 3 augustus 2022 Low Res 03.JPG
Workshop 'One minute sculptures' foto, Marco De Swart

Elke gek z'n gebrek van David Bade

Locatie: Kunsthal 
In het open Atelier van All you can Art kunstenaar David Bade waan je je in een heuse ‘schilderijengrot’. Bade koppelt de gebreken van het menselijk lichaam – mentaal en fysiek – aan het thema Safe Space. In ‘Elke gek z’n gebrek’ vraagt Bade de bezoekers van de Kunsthal en Summerschool-studenten hun mentale of fysieke gebrek aan de achterkant van een doek te schrijven, dat hij vervolgens verbeeldt in de vorm van een schilderij op de voorkant. Dit gebrek kan variëren van ‘ik kom altijd te laat’, tot een diepere reflectie. Het verbeelden van de gebreken zorgt volgens Bade voor verzachting. ‘Kunst werkt op deze manier therapeutisch, het helpt mij om het leven te begrijpen’.

Naast de schilderijen in het open atelier van David Bade zijn er ook andere werken van de kunstenaar te zien in het Auditorium. Waaronder ‘Hallo Angst’ uit de kunstcollectie van SCHUNCK– gebaseerd op gesprekken met cliënten, vrijwilligers en medewerkers van ggz-instelling Mondriaan in Heerlen – en de twee sculpturen ‘directeur’ en ‘suppoost’. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Kom langs, kijk rond en doe natuurlijk mee! 

All You Can Art, 29 juli 2022 Low Res 68.JPG
All you can Art kunstenaar David Bade, foto Marco de Swart

Magisch ei

Weet je het nog? Tijdens de vorige editie van All you can Art werd in het open atelier van Roxette Capriles een magisch ei gevuld met dromen, ideeën en verlangens. Deze tijdcapsule was onderdeel van Capriles project ‘Garden of Urban Delights’ waarvoor ze samenwerkte met het Kunstlab. Het magische ei werd ritueel opgeborgen onder Kunsthal. Dit jaar was het tijd voor het ei om verder te reizen naar de volgende locatie. Samen met kinderen van Kunstlab werd er teruggeblikt op vorig jaar, voordat de tijdscapsule onder de Kunsthal vandaan werd gehaald. Voorzichtig brachten de kinderen deze naar de volgende locatie: de kunstinstelling TENT op de Witte de With in Rotterdam, waar het Kunstlab een kinderatelier heeft. Het magische ei zal zo steeds verder reizen en zijn bijzondere verhalen en ideeën met zich meenemen.

Tijdcapsule verplaatsen 06-08 2.jpeg
Capriles met de kinderen van Kunstlab

Safe Space

All you can Art kunstenaars Elvis Chen, Roxette Capriles, Dik Kreuk, Gerson Kronstadt en Liesbeth Labeur geven onder de vurige leiding van David Bade en Tirzo Martha - oprichters van Instituto Buena Bista Curaçao (IBB) - een uniek kijkje in de keuken van hun social practice kunstenaarspraktijk en nodigen iedereen uit om mee te doen, elkaar te inspireren, te ontmoeten en in gesprek te gaan. De kunstenaars koppelen het thema Safe Space - een plek waarin kwetsbare groepen zich volledig vrij kunnen voelen vrij van vooroordelen, conflicten en kritiek - aan het menselijk lichaam en reflecteren in hun werk op actuele onderwerpen waaronder #MeToo en de oorlog in Oekraïne. Vanuit hun open ateliers ontstaat een continu groeiende tentoonstelling, waaraan iedereen kan en mag bijdragen.

All You Can Art, 3 augustus 2022 Low Res 30.JPG
Doe mee in het Open Atelier! foto, Marco de Swart

All you can Art Summerschool 

Onderdeel van All you can Art is de Summerschool. Dertig creatieve talenten zijn deze zomer zes weken lang intensief aan de slag met kunst onder begeleiding van All you can Art kunstenaars. De studenten werken hard aan verschillende opdrachten rondom het thema Safe Space. Naast al het zagen, plakken en verven volgen de studenten verschillende workshops en lectures, en trekken ze er regelmatig op uit. Zo bezochten ze het Verhalenhuis Belvedére, stond er een bezoek aan de kunstinstelling Brutus in Rotterdam op het programma en droegen ze hun steentje bij aan het project van All you can Art kunstenaar Gerson in cultuurhuis WORM Rotterdam. Benieuwd naar wat de Summerschool-studenten verder allemaal meemaken? Volg de laatste ontwikkelingen op de Summerschoolblog.   

Zoom
1/5
Zoom
2/5
Zoom
3/5
Zoom
4/5
Zoom
5/5

Pauluskerk Rotterdam 

Locatie: Kunsthal
Dit voorjaar nam All you can Art zes weken intrek in de Pauluskerk Rotterdam. All you can Art kunstenaars Goretti Pombo, Rieneke de Vries en Tirzo Martha gingen samen met de bezoekers van de Pauluskerk aan de slag in de kerkzaal, die fungeerde als open atelier.  Iedereen was welkom bij te dragen aan deze organisch groeiende tentoonstelling. Het geslaagde project tussen All you can Art en de Pauluskerk was reden genoeg om ook deze zomer weer de handen ineen te slaan. De komende tijd werken de bezoekers van de Pauluskerk in het Open Atelier in de Kunsthal verder aan hun kunstwerken. Kom langs, doe mee en ontmoet! 

All You Can Art Summerschool 12 juli 2022 Low Res 31.JPG
Pauluskerk Rotterdam in de Kunsthal foto, Marco De Swart

Kunstness

locatie: Castricum
Terwijl er in het Auditorium hard wordt gewerkt door de kunstenaars en Summerschool-studenten aan verschillende projecten en opdrachten, is All you can Art ook elders in het land actief met het project Kunstness

Voor dit project werkt All you can Art samen met partner Reakt. Vier All you can Art kunstenaars strijken om de beurt neer bij verschillende Reakt locaties in het land. Samen met de cliënten, herstelcoaches en de kunstenaars wordt er gewerkt aan bijzondere kunstwerken. Kunstenaar Johanna Franco Zapata had de eer te mogen starten in Gouda en heeft inmiddels het stokje overgedragen aan Tirzo Martha in Castricum.

In het atelier Anders Bekeken in Castricum bruist het op dit moment van de energie. Tirzo helpt ieder op weg met zijn of haar werk, en zorgt hiervoor voor verdere verdieping,en daar was veel behoefte aan! Martha luistert, vraagt door en geeft zijn ervaring mee. Zo komen de cliënten van Reakt verder en krijgen zij inzicht in hun creatieve proces. Thema’s die zich aandienen in de kunstwerken zijn vergankelijkheid, beweging, geheimen en religie. De hele zomer is Martha nog twee dagen per week in Castricum. Stay tuned voor meer updates over dit bijzondere project! 

220821-FE0942-FredErnst-Edit-1600px.jpg
All you can Art kunstenaar Dik Kreuk in het 'Hoofdkwartier', foto Fred Ernst

Het Hoofdkwartier van Dik Kreuk 

Locatie: Kunsthal
Elke dinsdag, woensdag en zondag is All you can Art kunstenaar Dik Kreuk aanwezig zijn ‘hoofdkwartier’. In zijn open atelier koppelt Kreuk het hoofd aan het thema Safe Space. Samen met bezoekers van de Kunsthal en de Summerschool-studenten werkt hij aan de vraag: Wat betekent Safe Space voor jou? Iedereen is welkom zijn of haar idee hierover op papier te zetten en toe te voegen aan de installatie ‘Nest’, opgebouwd uit materialen gevonden op straat of uit kringloopwinkels. 

Deze zomer werkt Kreuk ook samen met de Summerschool-studenten aan een project waarin de studenten worden gevraagd een Safe Space te maken. Alle studenten kregen op voorhand een sleutel en de opdracht een ruimte te creëren waarvan één deel wordt ingericht, het andere deel blijft leeg. Na een tijd worden de sleutels gewisseld en is het aan een andere student om de lege kamer in te richten. De studenten worden op deze manier getracht na te denken hoe het voelt om iets toegewezen te krijgen dat je niet zelf hebt uitgekozen, en of je dan kunt spreken van een Safe Space

All You Can Art, 3 augustus 2022 Low Res 06.JPG
All you can Art kunstenaar Gerson Kronstadt foto, Marco De Swart

After Crisis van Gerson Kronstadt

Locatie: Kunsthal
Gedurende de zomer zijn de All you can Art kunstenaars bezig met verschillende projecten in hun open ateliers. Kunstenaar Gerson Kronstadt werkt in zijn atelier aan de 3D installatie ‘After Crisis’. In deze installatie reflecteert Kronstadt op de problematiek in de wereld - zoals de oorlog in Oekraïne, de boerenprotesten en het devalueren van de euro – en verbeeldt hij zijn eigen positie binnen de huidige samenleving. Met After Crisis wil Kronstadt het gesprek op gang brengen over wat er in de wereld speelt en of er wel of niet gesproken kan worden van een Safe Space. Hij nodigt de bezoeker uit hier over na te denken en deze gedachten hierover in welke vorm dan ook – aan de hand van tekst, foto’s of materialen – toe te voegen aan zijn werk. Kronstadt is elke dinsdag, woensdag en zaterdag aanwezig om samen met de bezoekers en Summerschool-studenten aan de slag te gaan.

All You Can Art, 3 augustus 2022 Low Res 11.JPG
'Twintig ogen kijken je aan' door Sanna, Moiad, Shadman, Jousouf, Samba, Sanaa, Hatidza en Nada foto, Marco De Swart

Stichting de Vrolijkheid

locatie: Kunsthal
Stichting de Vrolijkheid organiseert workshops en kunstprojecten op verschillende asielzoekerscentra door heel Nederland. Dit doen ze voor kinderen, tieners, jongeren en families. Samen met professionele kunstenaars gaan zij aan de slag met kunst. Een van deze projecten is te bewonderen in het open atelier van All you can Art. Bovenaan de gele loper zie je ‘Twintig paar ogen kijken naar jou’, een fotoproject van jongeren uit het asielzoekerscentrum in Middelburg. Zij fotografeerden elkaars ogen als onderdeel van een fotografieworkshop, die te zien waren op straat in Middelburg. Nu reizen de foto’s rond, en kijk je de jongeren recht in hun ogen aan in de Kunsthal Rotterdam.  

Zoom
1/4
Zoom
2/4
Zoom
3/4
Zoom
4/4

Daarnaast bezochten zeven jongeren van het azc Katwijk het open atelier van All you can Art om inspiratie op te doen voor Art World, een project van Stichting de Vrolijkheid waarin wordt gewerkt aan digitale kunst. All you can Art kunstenaar David Bade gaf een korte introductie waarna Abdallah, Momen, Llwaa, Ali, Radwhan, Avin & Hevin zelf aan de slag gingen met de kunstenaars in de open ateliers. Lees hier meer over de verschillende projecten van Stichting de Vrolijkheid en bekijk waar deze inspirerende middag toe heeft geleid. 

Kunsthal Live op Zondag 10 juli 2022_foto Marco De Swart_LR (113).JPG
Bezoekers aan het werk in de FFace Shop van Roxette Capriles foto, Marco De Swart

De Face shop van Roxette Capriles 

Locatie: Kunsthal
All you can Art staat deze zomer volledig in het teken van Safe Space. De kunstenaars koppelen dit thema aan het menselijk lichaam, en reflecteren in hun werk op verschillende onderwerpen. In het open atelier van All you can Art kunstenaar Roxette Capriles staat het gezicht centraal. 

In haar Face Shop – het knalroze atelier middenin het Auditorium - is iedereen welkom een masker te maken. Roxette daagt de bezoekers uit na te denken over een nieuw gezicht. Wie of wat zou je willen zijn? En hoe draagt een masker daaraan bij? Roxette speelt met het idee dat een masker enerzijds zorgt voor anonimiteit en veiligheid, en tegelijkertijd kan bijdragen aan een grotere zichtbaarheid.

Het kunstproject van Roxette speelt zich deels digitaal af – op Instagram -  waar alle creaties samenkomen. De bezoekers kunnen zich in de Face Shop met hun maskers laten fotograferen, en aangeven in wat voor wereld de foto zich moet afspelen. Benieuwd naar de resultaten? Bekijk het werk hier of kom langs in de Kunsthal en doe zelf mee!  
 

All You Can Art, 29 juli 2022 Low Res 86.JPG
Roxette Capriles in haar Face Shop foto, Marco De Swart

Meet the artist: Tirzo Martha

All you can Art kunstenaar Tirzo Martha werkt deze zomer twee dagen per week voor All you can Art in het Atelier Anders Bekeken van Reakt in Castricum voor het project ‘Kunstness’’. Samen met de cliënten van Reakt wordt er gewerkt aan bijzondere kunstwerken waarin het thema Safe Space centraal staat. 

Daarnaast is Martha drie dagen per week aanwezig in het open atelier van All you can Art. Ook hier speelt het thema Safe Space een rol in zijn werk, waarin Martha dit thema koppelt aan de menselijke geest. Martha maakt kunst uit noodzaak: niet om creatief te zijn maar vanwege zijn sociale betrokkenheid. Hij ziet kunst als een middel dat ingezet kan worden ter verbetering en ontwikkeling van een langdurige betere gemeenschap. Vanuit dit uitgangspunt betrekt hij mensen in zijn creatieve proces. Hij maakt hen onderdeel van het ontwikkelen van ideeën, nieuwe visies, nieuwe benadering van problematieken, het maakproces en de beeldtaal. 

Martha onderzoekt de levensomstandigheden en hoe mensen omgaan met onvoorziene omstandigheden in het leven, hoe ze omgaan met hun ruimte en objecten, maar ook hun gedachten, dromen en teleurstellingen. In zijn politieke en sociaal geëngageerde installaties en sculpturen maakt hij gebruik van verzamelde materialen en dagelijkse gebruiksvoorwerpen. 
 

220821-FE1236-FredErnst-Edit-1600px.jpg
All you can Art kunstenaar Tirzo Martha foto, Fred Ernst

Kick-off All you can Art 

We zijn los! All you can Art is terug op het vaste honk in het Auditorium van de Kunsthal en werd afgelopen zondag 10 juli feestelijk afgetrapt tijdens Kunsthal LIVE OP ZONDAG. Het zomerse festival stond die dag volledig in het teken van Instituto Buena Bista Curaçao en All you can Art. 

Met een muzikale parade startten de Summerschool-studenten hun deelname aan de summerschool. De studenten kregen van te voren de volgende opdracht mee: verbeeld 'Safe Space' - het thema dat deze zomer centraal staat - met een gele rugzak als startpunt. Begeleid door de muziek van Ojo Rey den Tambu trokken de studenten met hun creaties samen met de kunstenaars door de stad. De parade eindigde bij Kunsthal LIVE OP ZONDAG, waar David Bade en Tirzo Martha na inspirerende woorden het startsein voor All you can Art en de Summerschool gaven. Bekijk hier de aftermovie van deze feestelijke dag. 

Kunsthal Live op Zondag 10 juli 2022_foto Marco De Swart_LR (1).JPG
Kick-off All you can Art Summerschool foto, Marco De Swart

Zie ook

Kunsthal & Cookies
Aan je online bezoek aan Kunsthal Rotterdam mag niets ontbreken, daarom gebruiken we altijd functionele en analytische cookies. Om content zoals video's en advertenties op basis van je interesses te mogen tonen, vragen we je toestemming voor het gebruik van marketing cookies. Dit kun je elk moment wijzigen. Lees onze cookieverklaring en vernieuwde privacyverklaring
Deze cookies zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt. Deze cookies kunnen niet uitgezet worden.
Deze cookies kunnen geplaatst worden door derde partijen, zoals YouTube of Vimeo.
Deze cookies zorgen ervoor dat we het gebruik van de website kunnen meten en verbeteringen door kunnen voeren.
Deze cookie stellen onze advertentiepartners in staat om doelgerichter informatie te kunnen aanbieden.
Door categorieën uit te zetten, kan het voorkomen dat gerelateerde functionaliteiten binnen de website niet langer correct werken. Het is altijd mogelijk om op een later moment de voorkeuren aan te passen. Bekijk meer informatie.